Publicat 16/9/2020 17:37:00 +02:00CET

El TC rebutja suspendre les condemnes de Junqueras i Romeva mentre estudia el seu recurs

El Tribunal Constitucional.
EUROPA PRESS - Archivo

Rebutja l'argument d'inviolabilitat europarlamentària de Junqueras per aconseguir l'excarceració

MADRID, 16 set. (EUROPA PRESS) -

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat de manera unànime denegar la mesura cautelar per suspendre les penes de 13 i 12 anys de presó i inhabilitació absoluta contra l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i l'exconseller Raül Romeva, respectivament, per la causa del procés.

El tribunal recorda, en relació amb la vulneració de les garanties d'immunitat i inviolabilitat parlamentària tant en l'àmbit nacional com europeu, que acceptar els recursos equivaldria a donar per bona la lesió, tot i que de manera provisional; i això contravindria la doctrina constitucional, que impedeix sustentar la suspensió cautelar en l'anticipació del que ha de resoldre la sentència.

Segons la jurisprudència del Tribunal Constitucional, per acordar o no la suspensió de les penes privatives de llibertat es té en compte, com una directriu inicial, que la pena se situï per sobre o per sota dels cinc anys de presó, que és el que serveix al legislador penal per diferenciar entre les penes greus i menys greus.

La interlocutòria també denega la suspensió per la notable extensió de les penes privatives de llibertat, sense que concorrin les circumstàncies excepcionals que, conforme el mateix Tribunal Constitucional, justificarien la suspensió d'una pena de presó greu, és a dir, superior a cinc anys de durada.

PREVAL L'INTERÈS GENERAL

Per tant, el tribunal considera que ha de prevaldre l'interès general que comporta l'execució de la sentència, segons detalla la interlocutòria.

Respecte a la suspensió de la pena d'inhabilitació absoluta, el Tribunal reitera la seva doctrina i desestima la mesura, per la notable extensió de les penes, la naturalesa dels delictes i la importància dels càrrecs públics que ostentaven quan es van cometre.

Els recurrents també al·legaven com una circumstància sobrevinguda la pandèmia de la covid-19. La interlocutòria assenyala que "no correspon a aquest tribunal dilucidar, i menys encara en aquest tràmit incidental, sobre la procedència de l'excarceració interessada, perquè un pronunciament d'aquest tribunal suposaria, a més, ignorar la naturalesa subsidiària del recurs d'empara".

Contador