Publicat 15/4/2019 15:45:57CET

El TC rebutja suspendre acords del Parlament que van permetre comptabilitzar en comissions els vots de diputats suspesos

EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 15 Abr. (EUROPA PRESS) -

El ple del Tribunal Constitucional ha rebutjat per unanimitat denegar la suspensió dels acords que van permetre computar, en el si de diverses comissions del Parlament, els vots dels diputats que van ser suspesos de les seves funcions per estar processats en la causa per rebel·lió que se substancia al Tribunal Suprem.

En el recurs d'empara que va presentar el grup parlamentari de Cs se sol·licitava la suspensió dels acords de la Mesa de la Cambra autonòmica que van permetre la comptabilització d'aquests vots, concretament els dels dies 18, 25 i 26 de setembre; i 3, 8 i 9 d'octubre del 2018. També els de la Mesa de la Comissió de l'Estatut dels Diputats del 26 i 28 de setembre, i els acords del 2 i 11 d'octubre del 2018 del ple del Parlament.

La situació que denunciava el partit taronja deriva dels vots que van ser comptabilitzats en diverses comissions parlamentàries en les quals, quan es produeix un empat, ha de resoldre's ponderant el vot dels grups en funció dels seus escons, la qual cosa deixa els grups sobiranistes en minoria si es considera la suspensió de Carles Puigdemont, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, per part de JxCat, i d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, per part d'ERC.

Cs sostenia en el seu recurs d'empara que "els acords impugnats estan ordenats per permetre de manera il·legítima l'exercici del dret de vot en els diferents òrgans parlamentaris a diputats que es troben processats i suspesos". Per això, afirmava que s'estaria vulnerant el seu 'ius in officium', és a dir, les seves facultats com a grup parlamentari, i en sol·licitava la suspensió immediata.

En resposta a aquesta petició, el Constitucional recorda en una interlocutòria que la suspensió és una mesura provisional extraordinària, d'aplicació restrictiva i que no pot anticipar l'empara que se sol·licita.

Per tant, el tribunal considera que aquesta mesura excepcional, en els termes en què es fonamenta pels diputats de Cs, suposaria anticipar l'examen "sobre el fons de la qüestió plantejada en la demanda" i, amb això, "predeterminar la solució del recurs, sense que sigui aquest el moment processal oportú per fer-ho".

"Ha de ser mitjançant una resolució sobre el fons quan aquest tribunal dirimeixi si els acords impugnats vulneren els drets fonamentals garantits en la Constitució o si, per contra, s'ajusten a les exigències constitucionals", explica el tribunal de garanties.

VOT DE PUIGDEMONT I COMÍN

D'altra banda, el Constitucional ha fet públiques dues actuacions més en les quals acorda també de manera unànime arxivar per pèrdua d'objecte les respectives peticions de suspensió --instades per Cs i el PP-- contra altres acords de la Mesa del Parlament del mes d'abril del 2018 per les quals es va admetre la delegació de vot dels diputats Carles Puigdemont i Toni Comín.

Tots dos partits van presentar les seves sol·licituds després que la Mesa no atengués les seves peticions de reconsideració. En totes dues actuacions, el tribunal de garanties explica que, segons consta en el certificat que va emetre el passat 20 de març el secretari general del Parlament, en aquest cas concret "ni la delegació de vot de Puigdemont ni la de Comín es troben ja en vigor, la qual cosa comporta que la resolució d'aquest incident hagi perdut objecte.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.