Publicat 18/6/2019 16:46:48 +02:00CET

El TC rebutja anul·lar la sentència sobre una sanció a Sànchez en la qual es va eliminar un paràgraf del vot particular

VIDEO: Batet remarca que es el Supremo quien debe decidir si Jordi Sànchez puede entrevistarse con el Rey
Eduardo Parra - Europa Press

Argumenta que no pot deixar-se sense efecte, perquè no pot ser recorreguda

MADRID, 18 juny (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Constitucional ha acordat aquest dimarts per unanimitat inadmetre a tràmit l'incident de nul·litat que va presentar l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez, jutjat pel procés independentista, contra la sentència en la qual es va inadmetre el seu recurs d'empara contra una sanció que li va imposar el centre penitenciari de Soto del Real (Madrid). Aquesta sentència comptava amb un vot particular discrepant de tres magistrats que van eliminar un paràgraf que podria resultar favorable al líder independentista.

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha dictat una providència en la qual assenyala que la "jurisprudència constitucional reiterada" estableix que contra les sentències del tribunal de garanties no es pot presentar recurs i tot això de conformitat a l'article 164.1 de la Constitució Espanyola i al 93.1 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional. "Per això, no poden ser deixades sense efecte", afegeix.

Després de conèixer que els magistrats Fernando Valdés, Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer, tots ells situats en el sector més progressista d'aquest òrgan, havien modificat el text emès, la defensa de Sànchez va mostrar la seva "estupor" pel que va passar i va decidir presentar un incident de nul·litat de les actuacions.

Davant d'això el tribunal explica que l'única possibilitat és "procedir al seu aclariment o a rectificar errors materials (article 267.1 Llei Orgànica del Poder Judicial), que és el que va succeir en aquest cas per mitjà de l'escrit de 4 de juny de 2019 contra el qual el recurrent pretén promoure incident de nul·litat d'actuacions".

RECURS "EXTEMPORANI"

Sànchez, en presó preventiva des del 16 d'octubre del 2017, va acudir al TC després que se li confirmés una sanció imposada pel centre penitenciari al febrer del 2018 que el va privar de passejos i actes recreatius comuns durant un mes per gravar i difondre un missatge abans de les eleccions a Catalunya que s'havien celebrat dos mesos abans. El tribunal va inadmetre el seu recurs per haver-se presentat fora de termini.

En aquesta sentència hi apareixia el vot discrepant dels tres magistrats progressistes, en el punt 7 dels quals es deia expressament que la decisió d'inadmetre el recurs de Sànchez per "extemporaneïtat" es va adoptar en contra de la jurisprudència del mateix TC "per evitar que aquest tribunal hagués de pronunciar-se sobre el fons dels drets fonamentals" invocats pel pres.

"De ben segur, en consciència que s'hagués tractat d'un pronunciament estimatori", afegien, apuntant al fet que la conducta del pres el 3 de desembre no va poder suposar una desobediència a una concreta ordre judicial que va ser signada 11 dies després.

No obstant això, els tres magistrats van eliminar aquest paràgraf del seu vot particular al·ludint a l'article 267.3 de la Llei Orgànica del Poder Judicial. Fonts del tribunal de garanties consultades per Europa Press van assenyalar llavors que el text eliminat formava part "d'un projecte inicial que no responia a la voluntat dels redactors del vot ni al que va ser objecte de la deliberació en el ple i que va ser erròniament signat".

FALQUES PUBLICITÀRIES PER A LES ELECCIONS CATALANES

L'exlíder de l'ANC, per a qui Fiscalia demana 17 anys de presó pel delicte de rebel·lió, va mantenir una comunicació telefònica el 3 de desembre del 2017 amb Nuri Guillaumes, extresorera de l'associació, amb l'objectiu d'extreure unes falques que després van ser emeses en la campanya electoral.

Institucions Penitenciàries va considerar que s'havia saltat les normes que són comunes per a tots els interns i li van prohibir la comunicació amb aquesta interlocutora, el van canviar de mòdul del centre penitenciari, a més de la prohibició recorreguda davant del TC.

El missatge de Jordi Sànchez va ser la seva primera aparició en la campanya de JxCat per a les eleccions del 21 de desembre del 2017. Demanava, entre d'altres coses, votar la candidatura de Carles Puigdemont (de la qual ell era número dos) per derrotar allò que representava l'expresident del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i els seus "ximples útils", en al·lusió als defensors de la Constitució i contraris a la proclamació de la República catalana per mitjà d'un referèndum prohibit pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i declarat il·legal pel Tribunal Constitucional.