Actualitzat 27/11/2019 10:47

El TC podria perdre la unanimitat a l'hora de resoldre els recursos de Junqueras

El pres del procés i exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras (ERC).
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

MADRID, 27 nov. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Constitucional (TC) encara en un ple que comena aquest dimecres el risc de trencar la unanimitat que fins ara havia aconseguit a l'hora de resoldre tots els recursos que li han arribat en relació amb el procés independentista a Catalunya. Aquesta situació pot tenir lloc, segons fonts jurídiques que ha consultat Europa Press, pel que fa a dues empares que va sollicitar l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras que han estat incloses en les sessions d'aquesta setmana.

Un dels recursos és el que va presentar Junqueras contra la decisió de l'instructor de la causa, Pablo Llarena, de mantenir la presó preventiva que va dictar contra ell la llavors jutgessa de l'Audincia Nacional Carmen Lamela, que va comenar a tramitar-se al tribunal de garanties el maig del 2018. El segon és contra la decisió de Llarena d'impedir, el gener del 2019, la sortida del líder d'ERC per prendre possessió del crrec de diputat electe en la sessió constitutiva del Parlament.

En el primer dels casos, el ponent de la proposta de sentncia que els magistrats tindran sobre la taula aquest dimecres és el president del tribunal, Juan José González Rivas, qui va provar de portar aquest assumpte al ple abans que comencés el judici del procés per el va retirar perqu alguns magistrats van expressar dubtes respecte a l'argumentació i van demanar més concreció al ponent per la doctrina que existeix al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

En el segon dels casos, la ponncia és del magistrat del sector progressista Juan Antonio Xiol, qui proposa donar la raó a Junqueras en referncia a la prohibició per prendre possessió del seu escó malgrat no haver estat encara condemnat en la causa.

DRETS FONAMENTALS

Així, el tribunal haur de decidir ara si és imprescindible mantenir la unanimitat que han tingut fins ara tots els assumptes relacionats amb el procés o, al contrari, opta per resoldre aquestes qüestions tot i que no s'arribi a un acord total en tots els punts. La segona opció evitaria allargar aquest assumpte i informacions interessades sobre les intrigues d'aquest rgan.

La defensa del dirigent independentista va demanar en el recurs contra la presó preventiva que se li reconeguessin els seus drets fonamentals a la llibertat, la llibertat ideolgica, a jutge ordinari predeterminat per la llei, el dret a defensa, a la presumpció d'innocncia i a la participació i representació polítiques, entre d'altres.

El ple va considerar en admetre a trmit aquesta qüestió juntament amb la d'altres exdirigents empresonats, com Jordi Snchez, que quedava justificada "l'especial transcendncia constitucional del recurs d'empara perqu es planteja un problema o afecta una faceta d'un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina d'aquest tribunal".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés