El TC podria perdre la unanimitat a l'hora de resoldre els recursos de Junqueras

Actualitzat 27/11/2019 10:42:54 CET
El pres del procés i exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras (ERC).
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

MADRID, 27 nov. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Constitucional (TC) encara en un ple que comença aquest dimecres el risc de trencar la unanimitat que fins ara havia aconseguit a l'hora de resoldre tots els recursos que li han arribat en relació amb el procés independentista a Catalunya. Aquesta situació pot tenir lloc, segons fonts jurídiques que ha consultat Europa Press, pel que fa a dues empares que va sol·licitar l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras que han estat incloses en les sessions d'aquesta setmana.

Un dels recursos és el que va presentar Junqueras contra la decisió de l'instructor de la causa, Pablo Llarena, de mantenir la presó preventiva que va dictar contra ell la llavors jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, que va començar a tramitar-se al tribunal de garanties el maig del 2018. El segon és contra la decisió de Llarena d'impedir, el gener del 2019, la sortida del líder d'ERC per prendre possessió del càrrec de diputat electe en la sessió constitutiva del Parlament.

En el primer dels casos, el ponent de la proposta de sentència que els magistrats tindran sobre la taula aquest dimecres és el president del tribunal, Juan José González Rivas, qui va provar de portar aquest assumpte al ple abans que comencés el judici del procés però el va retirar perquè alguns magistrats van expressar dubtes respecte a l'argumentació i van demanar més concreció al ponent per la doctrina que existeix al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

En el segon dels casos, la ponència és del magistrat del sector progressista Juan Antonio Xiol, qui proposa donar la raó a Junqueras en referència a la prohibició per prendre possessió del seu escó malgrat no haver estat encara condemnat en la causa.

DRETS FONAMENTALS

Així, el tribunal haurà de decidir ara si és imprescindible mantenir la unanimitat que han tingut fins ara tots els assumptes relacionats amb el procés o, al contrari, opta per resoldre aquestes qüestions tot i que no s'arribi a un acord total en tots els punts. La segona opció evitaria allargar aquest assumpte i informacions interessades sobre les intrigues d'aquest òrgan.

La defensa del dirigent independentista va demanar en el recurs contra la presó preventiva que se li reconeguessin els seus drets fonamentals a la llibertat, la llibertat ideològica, a jutge ordinari predeterminat per la llei, el dret a defensa, a la presumpció d'innocència i a la participació i representació polítiques, entre d'altres.

El ple va considerar en admetre a tràmit aquesta qüestió juntament amb la d'altres exdirigents empresonats, com Jordi Sànchez, que quedava justificada "l'especial transcendència constitucional del recurs d'empara perquè es planteja un problema o afecta una faceta d'un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina d'aquest tribunal".

Contador