Publicat 16/07/2020 15:42

El TC estudiar si el TS va vulnerar els drets de Puigdemont en mantenir l'ordre de detenció

L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Rebutja suspendre-la perqu s'ha substitut per l'euroordre que s'ha reactivat després de la sentncia del procés

MADRID, 16 jul. (EUROPA PRESS) -

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat per unanimitat admetre a trmit el recurs d'empara que ha presentat l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín contra la decisió del Tribunal Suprem de mantenir les ordres de detenció que pesaven contra ells amb anterioritat que fossin elegits diputats al Parlament Europeu.

El tribunal de garanties considera que en el recurs concorre "una especial transcendncia constitucional perqu planteja un problema o afecta una faceta d'un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina en aquest tribunal".

Així mateix, els magistrats del TC consideren que l'afer també planteja "una qüestió jurídica de rellevant i general repercussió social o econmica", segons diu una providncia amb data d'aquest dimarts.

La sala penal del Tribunal Suprem va dictar una interlocutria el passat 13 de novembre en la qual confirmava la decisió que el jutge instructor del procés, Pablo Llarena, va adoptar el 15 de juny del 2019 de no aixecar l'ordre de detenció nacional que pesava contra l'expresident catal i qui va ser el seu conseller des d'abans que es presentessin en les eleccions a l'Eurocambra el maig d'aquest any i malgrat que havien resultat electes.

ARGUMENTS DEL SUPREM

El Suprem va destacar que els raonaments del jutge Llarena van ser clars i no arbitraris perqu fundava el manteniment de les ordres de detenció i presó en la "inqüestionable persistncia de la situació de rebellia dels acusats i en el seu processament per delictes greus".

Van afegir que per aplicar el privilegi de la immunitat que allegaven Puigdemont i Comín no n'hi ha prou amb tenir condició d'europarlamentari electe sinó que és obligatori haver adquirit la condició d'eurodiputat, cosa que en aquell moment encara no havia passat.

El Tribunal Constitucional, que ha designat el magistrat Cándido Conde-Pumpido per emetre la sentncia, requereix al Suprem que remeti la certificació o fotocpia averada de la interlocutria del 5 de novembre del 2019, que resol l'apellació contra les actuacions del 15 de juny i 13 de setembre del 2019 que va dictar el magistrat instructor.

Així mateix, rebutja suspendre aquestes resolucions perqu s'han substitut per l'euroordre que s'ha reactivat després de la sentncia del procés.

El 14 d'octubre del 2019, dia en el qual es va dictar la sentncia del Suprem pel procés independentista, el jutge Llarena va reactivar les ordres europees i internacionals de detenció i entrega contra l'expresident i l'exconseller, que s'havien retirat el mar del 2018 després de la decisió d'un tribunal alemany d'entregar Puigdemont només pel delicte de malversació i no pas per rebellió. El magistrat instructor va confirmar la decisió el passat 10 de gener mitjanant una interlocutria.

No obstant aix, el tribunal de garanties acorda formar una pea separada i concedir un termini de tres dies al fiscal i als sollicitants d'empara perqu efectun les allegacions que considerin convenients.