Publicat 21/1/2019 14:11:33CET

El TC estudiarà si la suspensió de càrrec públic de Puigdemont va ser constitucional

GENERALITAT - Archivo

MADRID, 21 Gen. (EUROPA PRESS) -

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs d'empara que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va presentar després de la suspensió de càrrec públic que va acordar al juliol contra ell el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, instructor de la causa del procés independentista.

La decisió de Llarena es va justificar per l'aplicació de l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal, si bé el tribunal de garanties estableix en la seva providència d'admissió que en el recurs de Puigdemont hi "concorre una especial transcendència constitucional perquè planteja un problema o afecta la faceta d'un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina d'aquest Tribunal".

La providència donada a conèixer aquest dilluns requereix al Tribunal Suprem perquè en un termini que no excedeixi de deu dies remeti una certificació o fotocòpia adverada de les actuacions corresponents.

NO HI HA URGÈNCIA EXCEPCIONAL PER RESPONDRE

D'altra banda, respecte a la sol·licitud de suspensió de la resolució recorreguda el ple no aprecia la "urgència excepcional" a la qual es refereix l'article 56.6 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC).

No obstant això, procedeix a formar l'oportuna peça separada i concedir un termini de tres dies al Ministeri Fiscal i al recurrent en empara perquè efectuïn les al·legacions corresponents.

En la seva interlocutòria, Llarena considerava que es complien en el cas de Puigdemont tots els requisits que contemplava l'article de la LeCrim per suspendre'l, perquè la Sala Penal del Tribunal Suprem ja havia fet ferm en aquell moment el seu processament pel delicte de rebel·lió i estava decretada la presó provisional una Ordre Europea de Detenció i Entrega (OEDE), contra l'exmandatari català.

Llarena també assenyalava que era llavors la Mesa del Parlament la que havia d'adoptar les mesures precises perquè aquesta suspensió es fes efectiva i deixar la possibilitat que els processats suspesos poguessin ser substituïts temporalment per altres integrants de les seves candidatures.

"Resultaria ineficaç si la lògica i legítima aspiració de mantenir la majoria parlamentària obtinguda en els comicis, forcés els processats suspesos a renunciar de manera irrevocable a una representació que la llei els limita només temporalment", deia en la seva interlocutòria el jutge instructor.

Tampoc no considerava Llarena coherent que calgui "imposar" als grups parlamentaris en els quals s'integren els sis processats al fet que renunciïn "a la seva majoria parlamentària" mentre duri la suspensió, ni que els fins ara diputats abandonin "definitivament" el seu dret de representació dels electors.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.