El TC encara aquesta setmana la pèrdua de la unanimitat a l'hora de resoldre els recursos de Junqueras

Publicat 25/11/2019 14:13:43CET
Junqueras llega a la Audiencia Nacional para declarar por rebelión
EUROPA PRESS

MADRID, 25 Nov. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Constitucional (TC) encara en el ple d'aquesta setmana el risc de trencar la unanimitat de la qual havia gaudit fins ara a l'hora de resoldre tots els recursos que li han anat arribant en relació amb el procés independentista a Catalunya.

Així ho han manifestat a Europa Press fonts del tribunal de garanties en relació amb dos recursos d'empara que ha sol·licitat l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras que han estat inclosos en les sessions de dimecres i dijous.

Segons les fonts consultades, un dels recursos és el que va presentar Junqueras contra la decisió de l'instructor de la causa, Pablo Llarena, de mantenir-li la presó preventiva que va dictar la llavors jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, que va començar a tramitar-se al tribunal de garanties el maig del 2018.

El segon és el que va presentar contra la decisió de Llarena d'impedir, el gener del 2019, la sortida del líder d'ERC per prendre possessió del càrrec en la sessió constitutiva del Parlament com a diputat electe.

En el primer dels casos, el ponent de la proposta de sentència és el mateix president del tribunal, Juan José González Rivas, qui ja va mirar de portar l'assumpte al ple abans que comencés el judici del procés si bé el va retirar en entendre que tindria la unanimitat.

La raó és que alguns magistrats van expressar dubtes respecte a l'argumentació i van demanar més concreció al ponent atesa la doctrina existent sobre aquesta qüestió en el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

En el segon dels casos, i segons ha avançat el diari 'El Mundo', la ponència és del magistrat del sector progressista Juan Antonio Xiol, qui proposa donar la raó a Junqueras en el que fa referència a la prohibició de prendre possessió del seu escó malgrat no haver estat encara condemnat en la causa.