Publicat 5/12/2019 16:49:22 +01:00CET

TC empara Cs i acusa Torrent de vulnerar drets per l'admissió d'una moció a favor de la independència el 2018

Façana de l'edifici del Tribunal Constitucional d'Espanya, aMadrid a 29 de noviembre del 2019.
Eduardo Parra - Europa Press

Reitera doctrina respecte de la vulneració de drets ja reconeguda a diputats del PSC per la mateixa actuació

MADRID, 5 des. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Constitucional ha emparat també a Ciutadans davant de l'admissió a tràmit l'estiu del 2018 d'una moció de la CUP perquè el Parlament de Catalunya es reafirmés en la resolució independentista del 9 de novembre del 2015. Reitera la doctrina abocada en una resolució del passat 16 d'octubre sobre el mateix assumpte en què s'emparava el PSC.

La sentència donada a conèixer aquest dijous, de la qual ha estat ponent la magistrada Encarnación Roca, reitera que en aquest cas el president del Parlament, Roger Torrent, va vulnerar els drets dels diputats autonòmics de Ciutadans per no atendre a les seves objeccions respecte a la Moció 5/XII, aprovada el 5 de juliol del 2018, diversos dels apartats dels quals reiteraven els objectius d'una resolució anterior sobre l'inici del procés de creació d'un estat català que ja va ser declarat inconstitucional el 2015.

Així com en el cas del PSC, el TC estableix en aquesta nova resolució que s'ha lesionat el denominat 'ius in officium' que ostenten els parlamentaris per poder exercir adequadament la seva funció pública, així com la funció de representació política de la ciutadania.

Segons el TC les cambres legislatives poden controlar el contingut material de les iniciatives parlamentes, però tenen l'obligació d'impedir la tramitació de les propostes la "inconstitucionalitat de les quals sigui palmària i evident", com és el cas de la moció en qüestió.

Per això, els magistrats del tribunal de garanties entenen que la decisió de la Mesa constitueix un "manifest incompliment del seu deure respectar el resolt" pel TC, la qual cosa deriva en la vulneració dels drets de Ciutadans, que representen una minoria parlamentària.

Així mateix, el TC apunta "conflictivitat" entre els diputats de l'oposició i "els grups parlamentaris que integren la majoria parlamentària" fa present al Parlament des de les eleccions autonòmiques del 27 de setembre del 2015, "els resultats del qual són interpretats pels qui ostenten la majoria d'escons a la cambra com un mandat democràtic" dirigit a aconseguir que "Catalunya sigui un estat independent".

el més llegit

 1. 1

  Desarticulen un grup de compravenda de cotxes manipulats a Torredembarra (Tarragona)

 2. 2

  Sis ferits, entre ells dos menors, en bolcar un cotxe a Móra la Nova (Tarragona)

 3. 3

  L'AMB construirà un nou col·lector d'aigües residuals a Castelldefels (Barcelona)

 4. 4

  L'ACCO sanciona amb 3,9 milions a cinc empreses per la licitació de l'Aerobús

 5. 5

  'El Vientre del Mar' d'Agustí Villaronga es rodarà a Mallorca i al Mediterrani fins a finals d'agost