TC empara Cs i acusa Torrent de vulnerar drets per l'admissió d'una moció a favor de la independència el 2018

Publicat 5/12/2019 16:49:22CET
Façana de l'edifici del Tribunal Constitucional d'Espanya, aMadrid a 29 de noviembre del 2019.
Eduardo Parra - Europa Press

Reitera doctrina respecte de la vulneració de drets ja reconeguda a diputats del PSC per la mateixa actuació

MADRID, 5 des. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Constitucional ha emparat també a Ciutadans davant de l'admissió a tràmit l'estiu del 2018 d'una moció de la CUP perquè el Parlament de Catalunya es reafirmés en la resolució independentista del 9 de novembre del 2015. Reitera la doctrina abocada en una resolució del passat 16 d'octubre sobre el mateix assumpte en què s'emparava el PSC.

La sentència donada a conèixer aquest dijous, de la qual ha estat ponent la magistrada Encarnación Roca, reitera que en aquest cas el president del Parlament, Roger Torrent, va vulnerar els drets dels diputats autonòmics de Ciutadans per no atendre a les seves objeccions respecte a la Moció 5/XII, aprovada el 5 de juliol del 2018, diversos dels apartats dels quals reiteraven els objectius d'una resolució anterior sobre l'inici del procés de creació d'un estat català que ja va ser declarat inconstitucional el 2015.

Així com en el cas del PSC, el TC estableix en aquesta nova resolució que s'ha lesionat el denominat 'ius in officium' que ostenten els parlamentaris per poder exercir adequadament la seva funció pública, així com la funció de representació política de la ciutadania.

Segons el TC les cambres legislatives poden controlar el contingut material de les iniciatives parlamentes, però tenen l'obligació d'impedir la tramitació de les propostes la "inconstitucionalitat de les quals sigui palmària i evident", com és el cas de la moció en qüestió.

Per això, els magistrats del tribunal de garanties entenen que la decisió de la Mesa constitueix un "manifest incompliment del seu deure respectar el resolt" pel TC, la qual cosa deriva en la vulneració dels drets de Ciutadans, que representen una minoria parlamentària.

Així mateix, el TC apunta "conflictivitat" entre els diputats de l'oposició i "els grups parlamentaris que integren la majoria parlamentària" fa present al Parlament des de les eleccions autonòmiques del 27 de setembre del 2015, "els resultats del qual són interpretats pels qui ostenten la majoria d'escons a la cambra com un mandat democràtic" dirigit a aconseguir que "Catalunya sigui un estat independent".

el més llegit

 1. 1

  Tallen la carretera d'accés a Sant Esteve de la Sarga (Lleida) per un despreniment

 2. 2

  Les rèpliques de quadres en alguns punts de Barcelona són d'entitats que defensen instal·lar l'Hermitage a la ciutat

 3. 3

  El Consell per la República convoca el 29 de febrer l'acte a Perpinyà

 4. 4

  Reactiven la recerca dels tres despareguts a les Illes Balears després de la borrasca Gloria

 5. 5

  El riu Congost supera el nivell d'alerta i continua amb "tendència creixent"

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista