Publicat 10/11/2021 15:36CET

El TC diu que amb el segon estat d'alarma es va "cancel·lar el règim de control" al Govern central

Arxiu - Façana del Tribunal Constitucional
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press

Estima el recurs de Vox i conclou que el reial decret va ser inconstitucional

MADRID, 10 nov. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Constitucional ha conclòs que amb el reial decret pel qual es va establir el segon estat d'alarma durant la pandèmia es va "cancel·lar" el "règim de control" que correspon al Congrés. El 27 d'octubre, l'òrgan de garanties va avançar la decisió --sis vots contra quatre-- per la qual va considerar inconstitucional la mesura de l'executiu perquè tenia un caràcter no raonable o infundat.

En la sentència de 113 folis, recollida per Europa Press, els magistrats del tribunal estimen el recurs d'inconstitucionalitat que va interposar Vox contra el decret del govern de Pedro Sánchez.

El Constitucional determina que arran del segon estat d'alarma el Congrés va quedar "privat" i després se'l va "desapoderar" de "la seva potestat per fiscalitzar i supervisar l'actuació de les autoritats governatives" durant la pròrroga de sis mesos.

El tribunal insisteix que es va cancel·lar el règim de control que correspon al Congrés dels Diputats durant l'estat d'alarma. En aquest sentit, subratlla que aquest control parlamentari, que també està al servei de la formació d'una opinió pública activa i vigilant, "no es pot de cap manera eludir durant un estat constitucional en crisi".

El Govern central va decretar el segon estat d'alarma l'octubre del 2020 amb la finalitat de fer front a les conseqüències de la pandèmia de covid-19. Ara, els magistrats declaren inconstitucional tant aquesta pròrroga de sis mesos com el nomenament d'autoritats competents delegades que fixava el Reial decret 926/2020 del segon estat d'alarma.

El tribunal declara que aquesta decisió del Govern central, avalada amb l'autorització del ple del Congrés dels Diputats, contravé el que disposa la llei, i indica que el que mereix censura constitucional no és la durada de la pròrroga per si mateixa, sinó el caràcter no raonable o infundat, vist l'acord que va adoptar el Congrés dels Diputats.

En la resolució, per la seva banda, els magistrats consideren ajustat a dret la limitació de la circulació de persones en horari nocturn; la restricció d'entrada i sortida de persones a comunitats i ciutats autònomes o en àmbits territorials inferiors; com també la limitació de la permanència de grups de persones tant en espais públics/privats com a llocs de culte.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés