Publicat 16/01/2018 12:37

El TC deixa en suspens la comissió de la Generalitat per denunciar l'actuació policial l'1-O

Plen del Tribunal Constitucional
Europa Press

L'òrgan autonòmic pretén investigar també l'actuació dels fiscals i jutges

MADRID, 16 gen. (EUROPA PRESS) -

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha deixat en suspens la vigència de la comissió sobre violació de drets fonamentals que va ser creada per la Generalitat de Catalunya el passat 2 d'octubre per denunciar l'actuació policial en la jornada del referèndum il·legal d'independència de l'1-O.

La resolució del tribunal de garanties és conseqüència de l'admissió a tràmit del recurs presentat per l'Executiu central que considera que la comissió creada per la Generalitat vulnera competències exclusives de l'Estat en matèria de justícia i de legislació processal, així com altres principis com la presumpció d'innocència i el dret a l'honor.

En el seu acord, la Generalitat indicava que l'objectiu d'aquesta comissió era investigar actuacions i omissions "imputables a les institucions i òrgans de l'Estat i, de forma particular, de les actuacions del Govern de l'Estat, de la Fiscalia, del poder judicial i de les forces i cossos de seguretat" després dels "fets gravíssims fruit de la violència i la repressió policials".

En la providència que ha notificat aquest dimarts, el TC acorda donar trasllat de la demanda i documents presentats a la Generalitat de Catalunya, que disposa d'un termini de vint dies per aportar quants documents i al·legacions estimi convenient.

TERMINIS SUSPESOS PEL 155

No obstant això, el tribunal deixa en suspens el termini de personació i formulació d'al·legacions per a la Generalitat "amb la finalitat d'evitar un conflicte en la defensa dels interessos de l'Estat i de la Comunitat Autònoma de Catalunya".

El citat termini quedarà suspès durant el temps en què, en virtut de les mesures aprovades amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, el Consell de Ministres exerceixi les funcions i competències que corresponen al Govern de la Generalitat de Catalunya.

L'admissió a tràmit i la suspensió cautelar no suposen cap pronunciament sobre el fons del citat assumpte, que el Tribunal resoldrà una vegada que estigui conclús el procés, segons ha advertit en una nota el tribunal de garanties.

L'acord la constitucionalitat del qual no estudiarà ara el TC atribueix al govern autònom de Catalunya funcions reservades al Poder Judicial per determinar si s'ha produït una violació dels drets humans en l'actuació dels poders públics, segons addueix el Govern central en la seva impugnació.

En concret, es recorren la vulneració de les competències exclusives de l'Estat previstes en els articles 149.1.5ª (Administració de Justícia) i 149.1.6ª (legislació processal), en paral·lel a les vulneracions dels articles 18, 24 i 117 de la Constitució i per les mateixes raons.

Igualment, el Govern central creu que resulten vulnerats els articles 149.1.18ª (bases del règim jurídic de les Administracions Públiques i procediment administratiu comú) i 149.1.29ª (seguretat pública) de la Constitució Espanyola, en atribuir-se la Generalitat de Catalunya la revisió de l'actuació de l'Administració General de l'Estat, les seves autoritats i treballadors públics.

També entén que resulten incomplits els articles 1.1, 9.1 i 103.1 de la Constitució, així com es vulneren els drets relacionats amb la presumpció d'innocència, la prohibició de la indefensió en l'article 24 de la Constitució i la garantia del dret a l'honor recollits en l'article 18 de la Constitució Espanyola.

L'acord de la Generalitat tampoc preveu traslladar la investigació als òrgans judicials, la qual cosa resulta inconstitucional i contrari a la legislació processal (article 259 de la Llei d'Enjudiciament Criminal).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés