MADRID 30 oct. (EUROPA PRESS) -
El Tribunal Constitucional (TC) declararà "plenament d'acord amb la Constitució" la reforma legal que li va atorgar capacitat coercitiva i sancionadora contra els càrrecs públics que incompleixin els seus ordres i les seves sentències, segons ha publicat aquest diumenge el diari 'La Vanguardia'.
Segons informa el diari barceloní, amb aquesta decisió, inclosa en Llei del Tribunal Constitucional promoguda durant l'últim govern del PP, el TC assumirà la funció de suspendre a polítics i apartar-los de les seves responsabilitats en el cas que calgui per "garantir que les seves decisions s'atenen i executen".
El Constitucional, afegeix la informació de 'La Vanguardia', va pensar inicialment resoldre sobre la reforma de la seva llei abans de decidir quines mesures prendre al voltant a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, a la qual tant l'Advocacia de l'Estat com la Fiscalia General han acusat de desobeir al propi TC.
La presumpta desobediència de Forcadell s'hauria produït al permetre que es debatessin i votessin en la Cambra catalana les conclusions per fixar el full de ruta de la ruptura amb Espanya.
Tot això va conduir a la presentació d'una querella elaborada per la Fiscalia de l'Estat, presentada davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que l'ha admès a tràmit dimarts passat 25 d'octubre.
Aquesta acusació podria ampliar-se o presentar-se una altra querella, ja que el Govern ha interposat un altre recurs contra la votació del Parlament del passat dia 6 d'octubre sobre els plans de ruptura amb l'Estat presentats per les forces sobiranistes.
Davant d'aquesta hipotètica situació, segons 'La Vanguardia', el TC podria utilitzar les seves noves competències, ja assumides i avalades pels magistrats, per suspendre directament als càrrecs públics que hagin incorregut en desobediència.
La magistrada basca Adela Asúa, vicepresidenta del Constitucional, ha presentat, al ple del TC celebrada a primers d'octubre, un projecte de sentència en el qual es declarava contrària a la Constitució precisament la regulació de les noves competències del TC perquè pugui suspendre a polítics a l'exercici dels seus càrrecs.
Tot i això, apunta la informació de 'La Vanguardia', Asúa va quedar en minoria amb el seu tesi i ha rebut "una autèntica esmena de fons per part de la majoria del TC, de signe conservador".
D'aquesta manera, la resolució sobre les noves atribucions sancionadores del TC tindrà un nou ponent: el magistrat Pedro González Trevijano, catedràtic de Dret Constitucional i pertanyent al sector conservador de la institució.