Publicat 12/2/2019 16:59:09 +01:00CET

El TC declara inconstitucionals les resolucions del Parlament per investir president Puigdemont

MADRID, 12 febr. (EUROPA PRESS) -

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat de manera unnime declarar inconstitucionals i nulles les resolucions del Parlament del gener del 2018 que proposaven investir president Carles Puigdemont.

En una altra resolució que s'ha fet pública aquest dimarts, el TC inadmet per prematur el recurs d'empara presentat per l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell contra la interlocutria per la qual el Tribunal Suprem va rebutjar en el seu moment apartar de la instrucció del cas del procés independentista a Catalunya el magistrat Pablo Llarena.

El tribunal de garanties ha fet coincidir la informació sobre la sentncia de les dues resolucions amb la data d'inici del judici contra els líders independentistes al Suprem, si bé el text íntegre de les sentncies es far públic en els propers dies.

Respecte a la investidura de Puigdemont, la sentncia estima la impugnació de les resolucions que va promoure en el seu moment el Govern de Mariano Rajoy i, en conseqüncia, declara la inconstitucionalitat i nullitat de la proposta del president del Parlament del 22 de gener del 2018, per la qual es proposava la investidura de Puigdemont com a candidat a president del Govern catal que havia estat publicada en el Butlletí Oficial de la Comunitat de Catalunya el 23 de gener del 2018.

Igualment queda anullada la resolució del 25 de gener del 2018, per la qual el president del Parlament Roger Torrent va convocar la sessió plenria el 30 de gener del 2018, en la part que es refereix a la inclusió en l'ordre del dia del debat del programa i votació d'investidura del diputat Puigdemont.

FORCADELL

Pel que fa al recurs de Forcadell, s'inadmet també de manera unnime, el recurs d'empara presentat per l'expresidenta del Parlament contra la interlocutria del 6 de juny del 2018, que va rebutjar al seu torn estudiar l'incident de recusació contra el magistrat instructor de la causa del procés sobiranista --la causa especial 20907-2017-- Llarena.

La sentncia considera que la demanda d'empara plantejada davant d'aquest Tribunal, sense haver finalitzat el procés 'a quo' i adduint la vulneració de drets fonamentals segueix a dia d'avui sense haver estat resolta de manera definitiva, el porta a inadmetre el recurs plantejat.