Actualitzat 06/10/2020 17:01

El TC declara inconstitucional part del Pla d'Acció Exterior de Catalunya

Tribunal Constitucional
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Explica que les activitats amb projecció exterior s'han de cenyir a les competències estatutàries

MADRID, 6 oct. (EUROPA PRESS) -

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha declarat inconstitucional el Pla Estratègic d'Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea 2019-2022 perquè diversos punts del pla vulneren la competències estatals i no s'ajusta a les que estatutàriament assumeix la Generalitat.

El tribunal de garanties ha estimat parcialment el conflicte positiu de competència del govern de Pedro Sánchez del 28 d'octubre del 2019 després que l'executiu de Quim Torra s'hagi negat a canviar-ne el contingut, tal com li ha havia demanat el Govern central per evitar haver d'anar als tribunals.

Després d'admetre a tràmit aquest recurs i deixar en suspens cautelarment el Pla d'Acció Exterior de Catalunya, els magistrats del TC han donat a conèixer aquest dimarts una sentència en la qual expliquen que l'acció exterior de les comunitats no envaeix la competència estatal en matèria de relacions internacionals quan compleix dos requisits.

D'una banda, quan les activitats amb projecció exterior se cenyeixen a les competències estatutàries i, de l'altra, quan respecten la competència estatal de relacions internacionals "de manera que no presenta la comunitat com un subjecte de dret internacional ni compromet la unitat i coherència de la política exterior del Govern de l'Estat".

El TC considera que alguns dels punts de l'Acord Gov/90/2019, de 25 de juny, del Govern de la Generalitat no reuneix un o altre requisit i per tant els declara inconstitucionals i els anul·la.

PUNTS INCONSTITUCIONALS

Així, entre d'altres punts, el TC veu que alguns ignoren l'àmbit competencial reservat a l'Estat a través de l'article 149.1 de la Constitució sobre la "consolidació i enfortiment de vincles amb el cos diplomàtic i consular" i el "manteniment de relacions estretes, regulars i fluïdes amb el conjunt del cos consular de Barcelona"; la "participació proactiva en els fòrums multilaterals de màxim interès"; o "el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya".

D'altra banda, el tribunal de garanties entén que els punts que fan refència a serveis ferroviaris i internacionalització de transports, sistema portuari i aeroports de Catalunya són inconstitucionals perquè infringeix les competències reservades a l'Estat en aquest àmbit, tot i que no els declara nuls en la mesura que són aplicables a ports i aeroports de titularitat d'altres administracions públiques diferents de l'Estat.

Quant als apartats relatius a infraestructures digitals i xarxes digitals, els magistrats consideren que envaeixen les competències estatals en matèria de telecomunicacions i règim general de les comunicacions.

No obstant això, el Constitucional sí que considera constitucionals altres punts de l'acord que impugna el Govern central, com per exemple les referències a "Catalunya com un actor reconegut al món, de l'objectiu estratègic 1.2, i les al·lusions a països, governs i acords que contenen diversos punts del pla. La sentència assenyala que si s'interpreten com que no impliquen cap atribució de subjectivitat internacional" no són inconstitucionals.

ALTRES PUNTS QUE SÓN CONSTITUCIONALS

Així mateix, el ple del TC entén que l'objectiu operatiu per "avançar cap a la sobirania econòmica en un context global" no vulnera la Constitució perquè, segons assenyala la sentència, el terme "sobirania econòmica" no es pot interpretar en termes de capacitat autonòmica per decidir i acollir la incorporació i acceptació de models o sistemes econòmics, sinó en el sentit d'"avançar en la capacitat d'influir en les decisions econòmiques que afectin les competències de Catalunya".

El TC tampoc no veu que el punt sobre la "promoció de la participació en competicions internacionals" sigui inconstitucional si s'interpreta que al·ludeix esports en els quals no hi ha federacions espanyoles i que en cap cas impedeix o pertorba les competències de l'Estat de coordinació i representació internacional de l'esport espanyol.

Sobre la "interlocució directa i continuada amb institucions, òrgans i agències de la UE", els magistrats no aprecien inconstitucionalitat sempre que s'entengui que "aquestes activitats tan sols són admissibles en la coordinació amb l'Estat, per assegurar la unitat d'acció en les institucions de la Unió Europea i altres estats membres".

Finalment, els punts que fan referència a l'"elaboració, aprovació i implementació del pla Europa", a la "participació en les iniciatives de reforma de la Unió Europea" i sobre la "defensa d'una integració europea respectuosa amb la diversitat lingüística i cultural" tampoc no són inconstitucionals si s'entén que es refereixen al trasllat de la posició del Govern de Catalunya o de la Generalitat a les institucions de l'Estat.