Actualitzat 27/10/2020 18:58 CET

El TC decideix que la CNMC és competent per investigar la campanya 'Consum Estratègic' de l'ANC

Tribunal Constitucional
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

El ple acorda per unanimitat desestimar el conflicte de competència que va interposar el Govern

BARCELONA, 27 oct. (EUROPA PRESS) -

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat per unanimitat declarar la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) competent per investigar la campanya 'Consum Estratègic' que l'ANC va presentar el 2017 per fomentar el consum en empreses independentistes.

La sentència, que ha consultat Europa Press, desestima el conflicte positiu de competència que va plantejar la Generalitat al març, després que la CNMC demanés a l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) que li remetés l'expedient sobre aquest assumpte, que va començar per una denúncia de Foment del Treball contra la campanya de l'ANC.

El TC argumenta que ha de tractar la CNMC ha de tractar la qüestió perquè considera que la campanya té efectes més enllà del mercat català i "pot alterar la lliure competència en un àmbit supraautonòmic o en el conjunt del mercat nacional" perquè la campanya feia referència a diversos sectors econòmics, entre els quals productes energètics.

En aquest sentit, els magistrats assenyalen que, quan van presentar la campanya, l'ANC va afirmar que volia "potenciar la creació d'estructures econòmiques desvinculades de les empreses de l'Ibex-35 i dels poders polítics de l'Estat espanyol i afavorir un teixit productiu català pròsper per si mateix".

El ple es basa en jurisprudència del mateix TC i assenyala que "el mercat únic té els trets fonamentals següents: és un espai on es troben garantides la lliure circulació de persones i béns, i on les condicions essencials d'exercici de l'activitat econòmica són iguals", i considera que correspon a l'Estat tractar l'assumpte per la seva competència en matèria de planificació econòmica.

CONFLICTE DE COMPETÈNCIA

La Generalitat va plantejar el conflicte positiu de competència perquè considerava que, d'acord amb l'Estatut, l'ACCO era l'òrgan indicat per abordar l'expedient per una possible infracció de la llei de defensa de la competència en la campanya de l'ANC.

Va argumentar que l'ACCO s'havia d'encarregar de la qüestió perquè "les actuacions i els efectes de la campanya de l'ANC estan circumscrits en l'àmbit territorial de Catalunya i no tenen afectacions en l'àmbit estatal".

Foment del Treball el juliol del 2019 va presentar a l'ACCO una denúncia per la campanya 'Consum Estratègic' de la ANC perquè, segons la patronal, incorria en suposats conductes que prohibeix la llei de defensa de la competència.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés