El TC continuarà deliberant demà recursos de Junqueras que poden trencar l'unanimitat sobre qüestions del procés

Publicat 27/11/2019 16:33:32CET

MADRID, 27 nov. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Constitucional (TC) continuarà deliberant aquest dijous sobre dos recursos d'empara presentats per l'exvicepresident de la Generalitat de Catalunya Oriol Junqueras que han començat a abordar-se en el Ple d'aquest dimecres.

El més avançat, segons fonts del tribunal de garanties, és el relatiu a la presó provisional que ha patit el dirigent català durant tota la instrucció i enjudiciament de la causa del procés independentista, hi ha la possibilitat que per primer cop en assumptes relacionats amb aquesta qüestió no s'aconsegueixi la unanimitat dels dotze magistrats que s'havia mantingut fins a aquest moment.

En citat recurs va ser presentat per Junqueras contra la decisió de l'instructor de la causa Pablo Llarena, de mantenir la presó preventiva que va dictar contra ell la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, que va començar a tramitar-se al tribunal de garanties el maig del 2018. El segon, la resolució del qual està menys avançada segons les mateixes fonts, és el presentat contra la decisió de Llarena d'impedir, al gener d'aquest mateix any, la sortida del líder d'ERC per prendre possessió en la sessió constitutiva del Parlament com a diputat electe.

En el primer dels casos, el ponent de la proposta de sentència que els magistrats tindran sobre la taula dimecres vinent és el mateix president del tribunal, Juan José González Rivas, qui ja va intentar portar aquest assumpte en el ple abans que comencés el judici del procés si bé ho va retirar en entendre que anava a tenir la unanimitat desitjada.

La raó és que alguns magistrats van expressar els seus dubtes respecte a l'argumentació i van demanar més concreció al ponent donada la doctrina existent sobre aquesta qüestió per part el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

PAUSA PEL JUDICI AL SUPREM

En aquest moment, i en preveure que la unanimitat en els assumptes relatius al procés podria haver-se perdut, es va decidir en el si del TC deixar aparcat diversos dels recursos pendents de resoldre en relació amb els presos per no interferir en el judici al Tribunal Suprem que llavors anava a començar a celebrar-se. Un cop coneguda la sentència, el Constitucional ha reprès a fons aquestes deliberacions i considera prioritari resoldre totes les qüestions amb independència que s'aconsegueixi o no la sempre desitjada unanimitat.

En el segon dels casos la ponència és del magistrat del sector progressista Juan Antonio Xiol, qui proposa donar la raó a Junqueras en el referit a la prohibició rebuda per prendre possessió del seu escó malgrat no haver estat encara condemnat en la causa.

Així, el tribunal haurà de decidir ara si entén com a pressupost imprescindible mantenir la unanimitat que han tingut fins a aquest moment tots els assumptes relacionats amb la deriva sobiranista a Catalunya -donada la transcendència que els vots discrepants podrien tenir de cara els recursos davant el Tribunal d'Estrasburg-; o per contra opta per resoldre d'una vegada aquestes qüestions malgrat que no s'aconsegueixi un acord total en tots els punts que cal estudiar. La segona opció evitaria continuar estenent aquest assumpte en el temps i donar lloc a informacions interessades sobre intrigues en si d'aquest òrgan que no el beneficien en absolut.

La defensa del dirigent independentista va demanar en recurs contra la presó preventiva que reconeguessin els seus drets fonamentals a la llibertat, la llibertat ideològica, al jutge ordinari predeterminat per la llei, el dret a la defensa, a la presumpció d'innocència i a la participació i representació polítiques, entre altres aspectes.

El ple va considerar en admetre a tràmit aquesta qüestió juntament amb la d'altres exdirigents a la presó, com Jordi Sánchez, que quedava justificada "l'especial transcendència constitucional del recurs d'empara perquè es planteja un problema o afecta una faceta d'un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina d'aquest Tribunal".

Quant al segon dels assumptes, del que és ponent Xiol, es va presentar contra la decisió de Llarena d'impedir a Junqueras assistir al Parlament per prendre possessió com a diputats electes, si bé els va reconèixer el dret a delegar el vot. L'instructor ho va justificar d'"incapacitat legal perllongada" dels encausats per assistir als debats i votacions del Ple, a causa de la seva situació de presó provisional des del 2 novembre del 2017.

el més llegit

 1. 1

  Tallen la carretera d'accés a Sant Esteve de la Sarga (Lleida) per un despreniment

 2. 2

  El riu Congost supera el nivell d'alerta i continua amb "tendència creixent"

 3. 3

  Localitzen un cadàver en una riera de Jorba (Barcelona)

 4. 4

  El Congost supera els 300 metres cúbics per segon al seu pas per Granollers

 5. 5

  La Xina confirma 571 casos de pneumònia causada pel nou coronavirus

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista