Publicat 26/10/2021 12:59CET

El TC considera que la presó permanent revisable és una pena proporcionada i no vulnera el principi de reinserció

Arxiu - Façana del Tribunal Constitucional
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press

MADRID, 26 oct. (EUROPA PRESS) -

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha avalat per majoria la presó permanent revisable perquè entén que constitueix una pena proporcionada que no vulnera els principis de reeducació i reinserció que recull la Constitució. Rebutja, amb els vots particulars de tres magistrats, el recurs d'inconstitucionalitat del PSOE contra la mesura, que es va aprovar el 2015 durant el govern de Mariano Rajoy.

Diferents grups del Congrés van presentar aquest recurs contra diversos apartats de l'article únic de la Llei Orgànica 1/2015, del 30 de març, de modificació del Codi Penal, que va introduir la pena de presó permanent revisable.

La sentència, ponència d'Encarnación Roca, subratlla que la pena de presó permanent revisable no és desproporcionada i per això no vulnera el dret a la llibertat personal de l'article 17.1 de la Constitució, ni el dret a la legalitat penal del 25.1, ja que el compliment en centre penitenciari mínim de 25 anys --i de 28, 30 i 35 anys en casos especials de pluralitat de condemnes, terrorisme i organització criminal-- constitueix una resposta penal que no excedeix de manera manifesta a la que es preveu en altres supòsits de delinqüència greu.

Apunta que tampoc no vulnera els principis de reeducació i reinserció social que l'article 25.2 de la Constitució proclama com a principis orientadors de l'execució de les penes privatives de llibertat, perquè el compliment es verificarà conforme als paràmetres de la llei orgànica general penitenciària i la normativa de desenvolupament, que estableixen un sistema individualitzat en el qual el tractament i el règim penitenciari del condemnat s'adapten en tot moment a les seves circumstàncies personals i a la seva evolució personal.

LA REVOCACIÓ DE LA LLIBERTAT CONDICIONAL

Amb tot, insta a una interpretació conforme a la Constitució en el punt relatiu a revocacions de la llibertat provisional, que segons expliquen, només es podrà revocar si es tornen a delinquir o infringir les prohibicions i regles de conducta que estableix la interlocutòria de llibertat condicional.

També avisen que la revocació de la llibertat condicional no pot impedir que el condemnat pugui obtenir en un futur una altra revisió de la pena, perquè denegar-li definitivament tota expectativa de llibertat seria incompatible amb la Constitució.

D'altra banda, els magistrats del TC entenen que aquest tipus de pena no vulnera el dret fonamental a no patir penes o tractes inhumans o degradants perquè la condemna es pot revisar després del compliment d'un període mínim de 25 anys en centre penitenciari. La sentència té en compte pronunciaments precedents que consideren la revisabilitat de la pena com un factor determinant de la seva legitimitat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés