Publicat 24/06/2020 14:51CET

El TC confirma l'anul·lació dels acords sobre autodeterminació del Parlament de 2019

Torna a recordar al Parlament que no pot desatendre els seus advertiments

MADRID, 24 juny (EUROPA PRESS) -

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat per unanimitat desestimar els recursos de súplica presentats per 33 diputats independentistes catalans contra dues resolucions de l'aquest òrgan que van anul·lar diversos acords adoptats per l'Mesa del Parlament a l'octubre del passat any. En ells es tornava a reiterar la defensa del dret d'autodeterminació i la reivindicació de la sobirania de Catalunya.

Les actuacions donades a conèixer aquest dimecres, amb el magistrat Andrés Ollero com a ponent, expliquen que "la deducció de testimoniatge de particulars no vulnera la inviolabilitat parlamentària dels membres de la Mesa del Parlament", com succeeix amb els advertiments i prevencions que es contenen les actuacions impugnades. Tot respon la finalitat de garantir el compliment de resolucions del propi TC, segons el tribunal.

Les decisions del Tribunal Constitucional, recorda aquest òrgan en tots dos actuacions, han de ser complertes també per les cambres legislatives i pels "membres que formen part dels òrgans d'aquelles".

Així, el tribunal torna a insistir que la Mesa del Parlament de Catalunya estava obligada, conforme a la doctrina constitucional, a inadmetre la proposta de resolució del Parlament titulada "resposta a la sentència del Tribunal Suprem sobre els fets del Primer d'octubre". L'admissió a tràmit "implicava un manifest incompliment del deure la Taula de respectar l'acordat en el seu moment pel tribunal de garanties.

Conclou que "és manifest" que la Mesa no ho va fer així "desatenent una vegada més els advertiments d'aquest Tribunal, reiterades en les referides providències, de la seva deure impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi alterar unilateralment el marc constitucional o incomplir les resolucions d'aquest Tribunal, la qual cosa va determinar l'estimació de l'incident d'execució i la nul·litat dels acords impugnats".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés