Actualitzat 22/12/2020 17:14 CET

El TC avala la decisió de suspendre Turull i Rull com a diputats

Tribunal Constitucional
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

MADRID, 22 des. (EUROPA PRESS) -

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat per unanimitat desestimar els recursos d'empara dels exconsellers Jordi Turull i Josep Rull contra la decisió de la Mesa del Congrés de suspendre'ls automàticament en l'exercici del seu càrrec de diputats perquè estaven en presó provisional pel procés.

En concret, Turull i Rull van recórrer les resolucions del 24 de maig i l'11 de juny del 2019 que els suspenia com a diputats en aplicació de l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal (Lecrim), segons el qual, quan és "ferma una ordre de processament i es decreta la presó provisional per un delicte que comet una persona integrada o relacionada amb bandes armades o individus terroristes o rebels, el processament que ocupa, funció o càrrec públic se suspèn automàticament mentre dura la situació de presó".

En les dues sentències, que reiteren la doctrina del passat 21 de juliol sobre Sànchez, els magistrats del TC assenyalen que "l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal no estableix cap sanció o pena i que l'apliqui o compleixi la Mesa del Congrés tampoc no provoca la condemna".

"El precepte legal no és norma punitiva, sinó que estableix una mesura provisional vinculada, de manera immediata i necessària, a d'altres prèvies (processament ferm i presó provisional) que va adoptar l'autoritat judicial", sostenen.

A més, han indicat que aquest article "és d'aplicació immediata i necessària quan concorren els pressupostos que s'hi fixen i que són conformes a la Constitució i, per tant, respecten la presumpció d'innocència del processament pel qual es dicta l'ordre d'empresonament provisional". En conseqüència, han afirmat que "ni els actes parlamentaris directament impugnats ni la norma legal han violat la presumpció d'innocència del recurrent".

En aquest sentit, el TC ha subratllat que la seva jurisprudència sobre la presumpció d'innocència és coherent amb la del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) en el sentit que "la presumpció d'innocència impedeix considerar culpable qui no se l'ha declarat així després d'un judici just previ".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés