Publicat 19/11/2020 18:14CET

El TC avala la llei Mordassa i les devolucions d'emigrants

Façana de l'edifici del Tribunal Constitucional d'Espanya. Madrid, 29 de noviembre del 2019.
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Només declara inconstitucional gravar sense autorització les forces de seguretat i rebutja les impugnacions del PSOE i altres partits

MADRID, 19 nov. (EUROPA PRESS) -

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha determinat que la llei de protecció de la seguretat ciutadana del 2015, l'anomenada llei Mordassa, és constitucional en tots els aspectes, també el retorn dels migrants que entrin il·legalment per Ceuta i Melilla --sempre que es respectin les garanties legals--, excepte en els enregistraments "no autoritzats" a les forces i cossos de seguretat de l'Estat.

La sentència, de la qual ha estat ponent el president del TC, Juan José González Rivas, desestima la majoria de les impugnacions del recurs d'inconstitucionalitat que han presentat 97 diputats del PSOE; 11 d'Esquerra Plural i Chunta Aragonesista; 4 d'Unió Progrés i Democràcia (UPyD) i 2 del Grup Mixt del Congrés dels Diputats.

El TC només ha declarat la inconstitucionalitat de l'incís "no autoritzat" de l'article 36.23 de la llei, que preveu com una infracció greu l'ús no autoritzat d'imatges o dades personals o professionals de les autoritats o membres de les forces i cossos de seguretat.

A més, ha declarat constitucional el règim especial de Ceuta i Melilla de rebuig a frontera dels estrangers que intentin entrar il·legalment, per considerar que s'ajusta a la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans.

Segons aquesta doctrina, "el rebuig a la frontera és una actuació material de caràcter coactiu, que té la finalitat de restablir immediatament la legalitat transgredida per l'intent de les persones estrangeres de passar irregularment aquesta frontera terrestre", de manera que "l'actuació material serà constitucional, sense perjudici del control judicial que es dugui a terme en virtut de les accions i recursos que interposi, en cada cas concret, la persona estrangera".

El TC ha afegit que "el rebuig s'ha de dur a terme amb les garanties que a les persones estrangeres se'ls reconegui les normes, acords i tractats internacionals ratificats per Espanya, i han de ser reals i efectius els procediments d'entrada legal en territori espanyol".

"En tot cas", ha subratllat, "els cossos i forces de seguretat hauran de prestar especial atenció a les categories de persones especialment vulnerables", entre les quals ha esmentat els menors d'edat, les embarassades o les persones d'edat avançada.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés