Publicat 27/02/2015 19:06

El TC avala l'impost estatal als dipòsits i rebutja el recurs del Parlament

TC declara inconstitucional el referéndum catalán
EUROPAPRESS

Anul·la en una segona sentència l'impost sobre dipòsits de la Comunitat Valenciana

MADRID, 27 febr. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Constitucional (TC) ha avalat l'impost estatal als dipòsits bancaris, aprovat el desembre del 2012, i ha desestimat el recurs presentat pel Parlament contra aquest tribut, en entendre que la llei no vulnera la competència de l'Estat per crear impostos ni l'autonomia financera de les autonomies.

El Govern espanyol va introduir en els PGE 2013 aquest impost a tipus zero per a --segons el preàmbul-- assegurar un tractament fiscal harmonitzat que garantís més eficiència en el funcionament del sistema financer, tenint en compte que aquest impost només s'estava aplicant en algunes comunitats.

La sentència, que ha tingut el vot en contra de cinc magistrats, analitza en primer lloc la naturalesa jurídica de l'impost per determinar si la seva creació s'enquadra en les competències que la Constitució atorga a l'Estat per crear tributs.

Així, explica que si bé la finalitat central dels tributs és recaptatòria, aquesta figura "pot perseguir altres fins, diferents al de reunir fons per a la Hisenda Pública".

Per tant, el TC assegura que cap la possibilitat que el legislador configuri un tribut amb un "tipus de gravamen zero", és a dir, que no acabi en l'obtenció d'una quota tributària, sense que per aquesta raó pugui parlar-se, com fan els recurrents, de "simulació d'impost".

La sentència també rebutja que l'Estat no sigui competent per crear un impost "amb l'esmentada finalitat d'assegurar un tractament fiscal harmonitzat" dels dipòsits en les entitats de crèdit.

De fet, assenyala que quan es tracta de la creació d'impostos, la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (Lofca) dóna "preferència a l'Estat en l'ocupació dels fets imposables", preveient específicament la possibilitat que l'Estat estableixi tributs sobre fets imposables gravats per les comunitats.

"En altres paraules, la Lofca atribueix a l'Estat la capacitat de limitar la competència autonòmica per establir nous tributs amb la finalitat última de coordinar el seu propi sistema tributari amb els de les comunitats autònomes", reitera el TC, que afegeix que l'Estat és competent per establir un tribut la finalitat central del qual és la coordinació de la subjecció a gravamen de les entitats de crèdit "o el que és el mateix", l'harmonització d'aquesta matèria imposable.

NO VULNERA L'AUTONOMIA FINANCERA

El TC rebutja també que la norma impugnada vulneri l'autonomia financera de les comunitats, i afegeix que la creació d'aquest impost per part de l'Estat suposa la impossibilitat per a totes les autonomies de fer un impost semblant i l'esmentada limitació de l'autonomia financera, aclareix, deriva del propi repartiment de competències establert a la Lofca, que estableix que "quan l'Estat crea un nou impost, les comunitats no poden a partir d'aquest moment establir tributs sobre fets imposables similars".

Per contra, el vot particular dels magistrats Xiol, Asua, Ortega, Roca i Valdés afirma que el recurs del Parlament hauria d'haver-se estimat, ja que consideren que el nou impost estatal "no respon a una finalitat material constitucionalment legítima" des de la perspectiva de la configuració autonòmica de l'Estat i del reconeixement de l'autonomia financera, en la mesura que el seu objectiu "d'harmonització" consisteix a "impedir o inhabilitar el poder tributari autonòmic".

També entenen que és inconstitucional perquè la facultat de coordinació de l'Estat hauria d'haver-se exercit mitjançant llei orgànica.

NUL·LITAT SOBRE L'IMPOST A VALÈNCIA

El TC, seguint amb la mateixa doctrina i en una segona sentència, ha declarat a més la nul·litat de l'impost sobre dipòsits de la Comunitat Valenciana, en considerar que el seu fet imposable coincideix amb el de l'impost estatal, la constitucionalitat del qual confirma.

En una nota, el Ministeri d'Hisenda indica que l'Estat va interposar recursos similars contra les lleis reguladores dels impostos de dipòsits de Catalunya i Astúries, pendents de sentència.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés