Publicat 24/06/2019 16:28

El TC avala que investigats en sumaris secrets puguin accedir al contingut per recórrer la seva presó

El president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, durant la presentació a Madrid del lliuro Comentaris a la Constitució Espanyola i la campanya institucional engegada pel Ministeri de Justícia per a la commemoració del 40
Oscar del Pozo - Europa Press - Archivo

Empara un investigat per trnsit de drogues a Reus (Tarragona) i afirma que el secret ha d'estendre's el mínim indispensable

TARRAGONA/MADRID, 24 juny (EUROPA PRESS) -

La sala Primera del Tribunal Constitucional(TC) ha atorgat l'empara a un investigat per trnsit de drogues i blanqueig a Reus (Tarragona) per a qui es va acordar presó provisional i que no va poder accedir al sumari a l'hora d'impugnar aquesta decisió per estar decretat el secret de les actuacions judicials. Aquesta decisió, en opinió del tribunal de garanties, li va privar de conixer les dades essencials per articular correctament la seva defensa.

El TC entén que amb les seves decisions sobre aquest tema, tant el Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus com l'Audincia Provincial de Tarragona van vulnerar el dret a la llibertat personal del recurrent (article 17 de la Constitució)en relació amb el dret a la tutela judicial efectiva (article 24.1 de la Constitució).

ACCÉS A LA PART SUBSTANCIAL

La sentncia, de la qual ha estat ponent el President Juan José González Rivas, explica que els drets es van vulnerar quan el jutge instructor no va atendre la petició del demandant d'accedir al substancial de les actuacions en la compareixena que va precedir a la decisió de convertir la detenció a la presó preventiva.

"La lesió es produeix perqu no disposava el detingut, com tampoc el seu advocat, de dades resultants de l'expedient que, sense pertorbar el secret de sumari, li permetessin conixer l'essencial per qüestionar els fonaments de la mesura cautelar sollicitada per l'acusació pública".

En conseqüncia, el Tribunal declara la nullitat tant de l'acte de 9 de novembre de 2017 dictat pel Jutjat d'Instrucció 3 de Reus, que va decretar la presó provisional, comunicada i sense fiana del demandant, com de l'Acte de 7 de desembre de 2017 de l'Audincia de Tarragona que va confirmar en apellació la mesura.

No obstant aix, aclareix la sentncia, l'atorgament de l'empara només té efectes declaratius lloc que posteriorment a la presentació de la demanda, es va alar el secret de les actuacions i l'investigat va ser posat en llibertat.

EL SECRET NO POT AFECTAR INDEFINIDAMENT AL DRET DE DEFENSA

La sentncia ressalta que "la prolongació en el temps del secret no pot constreñir indefinidament un exercici del dret de defensa que arribi a abastar la totalitat del sumari, desautoritzant-se constitucionalment tot procés penal, que com a conseqüncia
de la declaració judicial de secret, es gesti a esquena de l'interessat i retalli així els seus drets i garanties en el procés".

La sala Primera recorda que la declaració d'una causa com a secreta sempre haur d'estendre's el "mínim indispensable" per aconseguir les seves finalitats i que el pas del temps afebleix l'inters en el manteniment del secret en favor dels interessos de l'investigat en conixer el contingut íntegre de les actuacions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés