El TC avala la decisió del TS d'anul·lar les candidatures de D3M i Askatasuna

Actualitzat 13/2/2009 0:43:55 CET

MADRID, 13 febr. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Constitucional ha avalat aquesta nit la decisió adoptada la matinada de diumenge pel Suprem d'anul·lar les candidatures de les formacions abertzales D3M i Askatasuna per formar part del front polític institucional d'ETA-Batasuna.

De manera definitiva, cap d'aquestes dues formacions participarà en els comicis autonòmics de l'1 de març, la campanya electoral dels quals s'inicià aquesta mitjanit, just quan expirava el termini per decidir aquesta qüestió. És la primera vegada que l'esquerra radical abertzale no estarà en unes eleccions al País Basc.

En referència a Askatasuna, el TC denega l'empara sol·licitada per aquesta formació. En relació a D3M, l'alt tribunal en la primera de les seves dues sentències notificades --de 51 folis-- considera acreditada "l'efectiva voluntat" d'aquesta formació "de defraudar pronunciaments judicials ferms mitjançant la instrumentalizació de determinades candidatures electorals al servei de partits polítics il·legalitzats".

El TC ha rebutjat les demandes d'empara presentades per ambdós partits contra els arguments defensats pel tribunal Suprem que, en relació amb D3M va defensar, "sense cap dubte", que el projecte d'aquesta agrupació electoral ha estat "dirigit, preparat, organitzat, dinamitzat, controlat i animat per Batasuna".

Per la seva banda, en relació amb Askatasuna, la Sala del 61 del Suprem va fonamentar la seva anul·lació de candidatures en les "intenses relacions" amb ETA-Batasuna de 9 dels 12 promotors del partit. Els magistrats van estimar a més com proves essencials la identitat entre els estatuts d'aquest partit i els dels il·legalitzats EH i Batasuna per a concloure que aquest partit és un mer "baula més en la cadena d'entitats que ETA-Batasuna ve utilitzant".