El TC arxiva per pèrdua d'objecte els recursos contra la suspensió de Sánchez, Rull i Turull al Congrés

Publicat 11/11/2019 16:25:17CET
Josep Rull, Jordi Turull, Jordi Sànchez en una imatge d'arxiu.
CONGRESO - Archivo

MADRID, 11 nov. (EUROPA PRESS) -

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha declarat de forma unànime la pèrdua d'objecte dels recursos d'empara que van presentar els líders independentistes condemnats en la causa del procés i exdiputats electes Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull contra els Acords de la mesa del Congrés dels Diputats que van decretar la suspensió en els seus càrrecs electes després de sortir elegits el 28A.

Aquests acords, segons assenyala el tribunal de garanties, manquen d'efectes una vegada es va dissoldre el Congrés el passat 24 de setembre.

L'acord, adoptat pel Ple del TC el passat 30 d'octubre es tradueix en tres actuacions, donats a conèixer aquest dilluns, en els quals s'argumenta que "els efectes dels acords de la mesa del Congrés dels Diputats del 24 de maig i de l'11 de juny del 2019 s'han esgotat en el moment de resoldre l'incident de suspensió", perquè en dissoldre's les corts va quedar conclòs el mandat dels diputats llavors electes.

MALGRAT EL CONTINGUT CONSTITUCIONAL

La decisió s'adopta tot i que, en admetre a tràmit els recursos el passat 3 d'octubre, el TC va dir que apreciava que concorria en ells "una especial transcendència constitucional" perquè plantejaven un problema que afecta una faceta d'un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina d'aquest Tribunal", i perquè l'assumpte "transcendia del cas concret perquè podia tenir unes conseqüències polítiques generals".

La suspensió "automàtica" en l'exercici del càrrec, així com dels seus drets i deures dels quatre presos, en aplicació de l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal (LECrim), no va ser una decisió unànime de tots els membres de la Mesa, perquè els dos diputats d'Unides Podem van mostrar el seu desacord al fet que fos la cambra qui dugués a terme aquesta decisió i no el Tribunal Suprem.

No obstant això, la suspensió es va acordar després d'analitzar l'informe redactat pels serveis jurídics de la cambra, a qui la Mesa va consultar en existir "dubtes" sobre si aplicar l'esmentat precepte o l'article 21.2 del Reglament del Congrés. La petició es va dur a terme després que els magistrats de la Sala penal del Tribunal Suprem responguessin a la llavors presidenta Meritxell Batet que l'encarregat de suspendre als diputats és la mateixa cambra baixa.

Els lletrats del Parlament van donar l'aval a la LECrim, que ordena la suspensió del càrrec públic en cas de processament per delicte de rebel·lió, com és el cas de Junqueras, Sànchez, Rull i Turull, que es troben a l'espera de conèixer la sentència del Tribunal Suprem.

el més llegit

 1. 1

  Tallen la carretera d'accés a Sant Esteve de la Sarga (Lleida) per un despreniment

 2. 2

  El riu Congost supera el nivell d'alerta i continua amb "tendència creixent"

 3. 3

  Localitzen un cadàver en una riera de Jorba (Barcelona)

 4. 4

  La Xina confirma 571 casos de pneumònia causada pel nou coronavirus

 5. 5

  El Congost supera els 300 metres cúbics per segon al seu pas per Granollers

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista