Actualitzat 26/01/2016 15:08 CET

El TC anul·la punts de la regulació d'inspecció d'edificis després de recórrer el Govern el 2012

Fachada del Tribunal Constitucional
EUROPA PRESS

BARCELONA, 26 gen. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat per inconstitucionals diversos punts del decret llei 8/2011 que afecta la inspecció d'edificis, després d'un recurs de la Generalitat del març del 2012 que al·legava invasió competencial sobre urbanisme i habitatge.

Estima en part aquest recurs contra el Real decret llei de mesures de suport als deutors hipotecaris, de control de la despesa pública i cancel·lació de deutes amb empreses i autònoms contretes per les entitats locals, de foment de l'activitat empresarial i impuls de la rehabilitació i de simplificació administrativa.

El tribunal anul·la els articles 21 i 22, la Disposició addicional tercera i les disposicions transitòries primera i segona; però no la Disposició final, per entendre que el Govern només la va recórrer per discrepar del que aquesta part pot emparar a la resta del text recorregut.

URBANISME, COMPETÈNCIA AUTONÒMICA

El TC anul·la per inconstitucionals aquests punts al constatar invasió de competències: considera que són preceptes que "s'incardinen amb claredat en la matèria d'urbanisme, és competència de les comunitats" autònomes i correspon a elles regular-les.

Concreta que es tracta de la regulació d'una tècnica o instrument pròpiament urbanístic amb la finalitat de prevenir i controlar irregularitats o il·legalitats urbanístiques, i de comprovar el compliment del deure dels propietaris sobre conservació.

La sentència rebutja l'argument de l'Advocacia de l'Estat segons el qual la regulació troba cobertura a l'article 149.1 de la Constitució --apartats 1, 13 i 23--: segons la resolució, aquests punts no impliquen que l'Estat pugui "procedir a l'establiment de previsions sobre requisits, característiques i terminis de l'activitat inspectora".

ESTATUT, LLEI I DECRET CATALANS

El recurs del Govern recordava que l'article 149 de l'Estatut atribueix a la Generalitat competència exclusiva en urbanisme i habitatge, cosa que comprèn el règim d'intervenció administrativa sobre l'edificació i els usos del terra; i que Catalunya té regulació pròpia: la Llei 18/2007 del Dret a l'Habitatge i el Decret 187/2010 sobre inspecció tècnica d'edificis d'habitatge.

El TC no estima ni desestima el recurs de la Generalitat contra els articles 17.1.c, 18.1 i 23, perquè declara que ja han perdut objecte durant el període des que es va presentar el recurs fins que ara es dicta sentència.

El 27 de març del 2012, el llavors portaveu del Govern, Francesc Homs, va anunciar el recurs --presentat el dia 30-- i ha dit que la decisió es prenia després que el procés de negociació amb l'Estat no arribés "a bon port".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés