BARCELONA 28 des. (EUROPA PRESS) -
El Tribunal Constitucional (TC) ha estimat parcialment un recurs d'inconstitucionalitat del Govern espanyol contra la Llei de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya per vulnerar les competències de l'Estat i ha anul·lat diversos apartats de l'article 2 de la norma.
Segons ha informat aquest òrgan, el ple del TC ha considerat que la redacció de determinats apartats excedeix les competències del legislador autonòmic, perquè la Constitució atorga la competència exclusiva a l'Estat en matèria de seguretat pública, la qual cosa inclou la ciberseguretat.
La norma recorreguda estableix que "l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya té per objectiu garantir la ciberseguretat al territori de Catalunya, entesa com la seguretat de les xarxes de comunicacions electròniques i dels sistemes d'informació".
El TC determina que "la definició de l'objecte que efectua el precepte és molt extensa en la seva concepció, perquè la ciberseguretat s'integra en les competències estatals en matèria de seguretat pública i de telecomunicacions".
I conclou que aquesta "atribució incondicionada" a l'Agència al territori de Catalunya desborda els marges en els quals la ciberseguretat s'inclou en les competències autonòmiques.
Un altre precepte anul·lat establia que l'Agència pot exercir les seves funcions en relació amb les persones físiques o jurídiques situades a Catalunya i el TC el declara inconstitucional perquè "no es limita a cap objectiu relacionat amb la necessitat de protegir les xarxes i els sistemes d'informació propis i els dels particulars i d'altres administracions que es relacionen per mitjans electrònics amb l'Administració".
Finalment, la Llei també establia la funció per a l'Agència de "planificar, gestionar, coordinar i supervisar la ciberseguretat a Catalunya, i establia la capacitat preventiva i reactiva necessària per pal·liar els efectes dels incidents de ciberseguretat que afectin el territori de Catalunya, així com les proves que puguin organitzar-se en matèria de ciberseguretat i continuïtat".
El tribunal sentencia que aquesta funció "pressuposa el disseny d'un marc estratègic i institucional en aquesta matèria que supera les competències de la Generalitat en aquest àmbit, perquè no es refereix a l'actuació de l'administració i tampoc no pot relacionar-se amb les competències autonòmiques derivades de la creació de la policia de seguretat pròpia".
El tribunal sí que veu d'acord amb la Constitució altres preceptes que circumscriuen l'activitat de l'Agència a protegir les xarxes i els sistemes d'informació de la Generalitat i el seu sector públic, així com altres administracions o particulars que es relacionin amb l'administració catalana per mitjans electrònics.