Publicat 16/7/2020 15:26:23 +02:00CET

El TC admet el recurs contra el decret del Govern de mesures per a l'accés a l'habitatge

Façana de l'edifici del Tribunal Constitucional d'Espanya. Madrid, 29 de novembre del 2019.
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

El signen més de 50 diputats del PP contra el text que es va aprovar al desembre

BARCELONA, 16 jul. (EUROPA PRESS) -

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acceptat per unanimitat admetre a tràmit un recurs d'inconstitucionalitat contra el decret llei de mesures urgents per millorar l'accés a l'habitatge, que han presentat més de 50 diputats del PP.

En una interlocutòria que es va signar dimarts, els magistrats accepten el recurs i detallen que inclou el decret llei 17/2019 de 23 de desembre de 2019, el 1/2020 de 21 de gener que el va modificar i també l'acord del Parlament del 4 de març per convalidar-lo.

El Parlament va validar el decret amb 77 vots a favor (JxCat, ERC, CatECP i CUP) i 57 en contra (Cs, PSC i PP), i el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) el va considerar inconstitucional, tot i que la seva posició no és vinculant.

Quan va anunciar el recurs, el president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, va assegurar que ho feien per evitar que "Catalunya es converteixi en un paradís ocupa, inèdit a Europa", perquè considera que el decret llei és contrari al dret a la propietat privada i vulnera competències.

HABITATGE BUIT SENSE MOTIU

El Govern va aprovar aquest decret per modificar la definició d''habitatge buit' pels dubtes d'interpretació i els problemes de seguretat jurídica que podia comportar, i estableix que un habitatge és buit quan ha estat desocupat "sense causa justificada" durant un termini de més de dos anys.

El text recull que les causes justificades són el trasllat per raons laborals, el canvi de domicili per una situació de dependència, l'abandonament de l'habitatge en una zona rural en procés de pèrdua de població i el fet que la propietat de l'habitatge sigui objecte d'un litigi judicial pendent de resolució.

Així, assenyala que l'ocupació d'un habitatge sense títol legítim no impedeix que es pugui considerar buit aquest habitatge.

el més llegit

 1. 1

  Instal·len a Mataró una llamborda en record de l'exministre anarquista Joan Peiró davant de l'última casa on va viure

 2. 2

  Unes 300 persones fan una cadena humana a Tarragona per denunciar que les mesures sanitàries a l'aula són "insuficients"

 3. 3

  Encontats homenatja Josep Vallverdú amb una escultura del popular personatge Rovelló a la plaça del Pou de Balaguer

 4. 4

  Mor el conductor d'un cotxe després de xocar amb un altre a la C-35 a Cardedeu (Barcelona)

 5. 5

  Nou integrants d'una coral de gòspel de Sallent donen positiu en la covid-19