Publicat 29/11/2019 16:24:43 +01:00CET

El TC accepta la compareixença de Puigdemont i Torra en els recursos contra els acords sobre la independència

Carles Puigdemont i Quim Torra.
EUROPA PRESS - Archivo

Admet recursos presentats pels diputats de JxCat contra les providències d'aquest tribunal, que va deixar en suspens aquestes decisions de la Mesa

MADRID, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha admès la compareixença de dos membres de JxCat a la Mesa del Parlament i de 32 diputats del mateix partit en aquesta cambra, entre ells l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el seu successor Quim Torra, en els incidents d'execució presentats pel Govern de Pedro Sánchez contra els acords que insisteixen en la independència, en l'autodeterminació i en la reprovació del rei Felip VI.

En cinc actuacions, els magistrats han admès per unanimitat els recursos de súplica interposats pels membres de la Mesa Josep Costa i Eusebi Campdepadrós i pels 32 diputats del partit de Puigdemont (que és a Bèlgica), encapçalats per Elsa Artadi, contra les providències del tribunal de garanties que suspenien aquests acords.

Es tracta dels acords aprovats per la Mesa del Parlament el passat 22 d'octubre, pel qual es va admetre una proposta de resolució "de resposta a la sentència del Tribunal Suprem sobre els fets del primer d'octubre", i el 29 d'octubre, pel qual es van rebutjar les sol·licituds de reconsideració formulades pel PSC, Cs i PP.

ADVERTÈNCIES A TORRENT

El TC va advertir per tercera vegada al president del Parlament, Roger Torrent, i a tots els membres de la Mesa de les possibles responsabilitats, incloses la penal, en les quals poden incórrer si ignoren les resolucions del mateix tribunal de garanties.

En les seves actuacions, el TC assenyala que l'assistència dels dos membres de la Mesa s'accepta perquè, en haver estat requerits personalment, estan directament implicats en aquest incident d'execució de sentència. Entén que el seu resultat podria afectar d'alguna manera els seus drets i interessos legítims.

De la mateixa manera, ha admès reunir tots els diputats de JxCat al Parlament --entre ells a Elsa Artadi; Carles Puigdemont i Joaquim Torra; el conseller d'Interior, Miquel Buch; els portaveu Eduard Pujol i Gemma Geis, i l'exmembre de la Mesa processat per desobediència Lluís Guinó-- "només a efectes que en aquest procediment puguin defensar els seus drets i interessos legítims a títol particular" que puguin veure's perjudicats per la suspensió dels acords esmentats.

L'executiu va presentar els seus respectius incidents d'execució en considerar que les decisions de la Mesa incompleixen sentències dictades pel Tribunal Constitucional els anys 2015, 2018 i 2019 relacionades amb la independència de Catalunya i la monarquia.

Però també dues providències recents del Tribunal Constitucional notificades els passats 10 i el 16 d'octubre en les quals ja es van advertir a Torrent i a cadascun dels membres de l'òrgan que dirigeix el Parlament, així com al president de la Generalitat, Quim Torra, del seu deure d'impedir qualsevol actuació que ja hagi estat suspesa o anul·lada per aquest tribunal.

D'altra banda, el TC acorda donar trasllat d'aquests recursos presentats pel Govern espanyol, al Parlament, al Ministeri Fiscal i a la representació processal de les parts personades perquè formulin les al·legacions que creguin pertinents.