Actualitzat 03/02/2017 13:54

La Taula del Corredor Mediterrani prioritza reprendre les obres de l'estació de la Sagrera

Joan Aregio, Josep Rull i Ricard Font
EUROPA PRESS

BARCELONA 3 febr. (EUROPA PRESS) -

La Taula estratègica del Corredor Mediterrani ha acordat que les infraestructures que s'han de prioritzar entre aquest any i 2018 són reprendre les obres de l'estació intermodal de la Sagrera, la doble via entre Vandellós i Tarragona i la implantació de l'ample europeu entre Vila-seca i Castellbisbal.

Així s'ha consensuat en la reunió mantinguda aquest divendres en el Palau de la Generalitat de la Taula estratègica del Corredor Mediterrani, en la qual s'ha acordat un document d'actuacions prioritàries que es presentarà al Govern central, al Govern francès i a la UE.

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, i el conseller d'empresa i Coneixement, Jordi Baiget, han presidit la reunió de la Taula, integrada per 120 membres entre agents polítics, socials, empresarials i acadèmics.

A més, també s'ha consensuat que abans del 2020 haurien de finalitzar obres com els accessos ferroviaris al Puerto de Barcelona i al Port de Tarragona, la implantació de l'ample estàndard en el tram entre Castelló i el nus de Vila-seca, i el tercer fil entre Reus i el nus de Vila-seca.

Altres obres són el tercer fil en el tram Zaragoza-Lleida/Reus-Sant Vicenç de Calders i entre Vilamalla i Portbou, així com la connexió entre la línia convencional i la d'alta velocitat en el Penedès.

Completen la llista d'actuacions a finalitzar abans del 2020 les connexions en les terminals intermodals de Vilamalla i la Llagosta, i en les de viatgers de Reus Central, Baix Llobregat, Aeroport de Girona i connexió a la T1 de l'Aeroport de Barcelona.

També es considera prioritari tenir redactats el 2020 els estudis informatius i els projectes constructius de la variant ferroviària de Martorell, la rehabilitació de la línia Reus-Roda de Berà i la connexió a la zona turística i recreativa de Salou en la línia d'alta velocitat.

En declaracions als mitjans, Rull ha indicat que l'objectiu és que aquesta agenda sigui "clara, previsible, certa i avaluable", tal com demanen els agents econòmics per no perdre més projectes d'inversió, i la presentaran durant aquest primer semestre i per aquest ordre a Madrid, Tolosa de Llenguadoc i Brussel·les.

A Madrid, celebraran un acte al Blanquerna Centre Cultural al que convidaran al ministre de Foment, Íñigo de la Serna, i al seu equip, a més de la societat civil del conjunt de l'Estat: "Volem que també participin altres territoris".

COORDINADOR

Sobre la designació de Juan Baris com a coordinador del Corredor Mediterrani, que ha exercit funcions com a cap de carreteres de l'Estat a Catalunya, Rull ha considerat que "tècnicament es tracta d'un bon nom, però s'ha perdut l'oportunitat de consensuar-ho".

"La nostra prioritat és que aquesta figura s'ompli de contingut i no sigui decorativa. Volem un responsable d'obres amb capacitat real per prendre decisions", ha asseverat el conseller, que ha afegit que encara no ha tingut l'oportunitat de parlar amb Baris.

"El Corredor Mediterrani és massa important com per tornar a incompliments de promeses que acaben en res. No volem propaganda, sinó molta concreció", ha finalitzat.

GRUPS POLÍTICS

Des de Cs, Carlos Carrizosa ha valorat positivament l'agenda catalana del Corredor Mediterrani, però ha demanat al Govern diàleg amb l'Estat: "Està bé i és necessari parlar entre les institucions catalanes, però també hem de parlar fora amb els quals han d'ajudar a fer l'obra, amb l'Estat, perquè si no tindrem un monòleg".

El diputat del PSC Jordi Terrades ha demanat que l'agenda no es converteixi en una agenda de reivindicacions locals, que són legítimes, però ha d'obeir a una lògica de país", i també ha reclamat que la figura del coordinador no sigui cosmètica.

Hortènsia Grau (SíQueEsPot) ha compartit la voluntat d'impulsar aquest eix i sobretot a Tarragona, no solament per a mercaderies sinó també per a passatgers, per solucionar els problemes de mobilitat de la província.

Des del PP, Santi Rodríguez ha reivindicat que en els últims cinc anys l'Estado ha invertit al voltant de 6.500 milions d'euros en el Corredor Mediterrani, per la qual cosa "hi ha projectes, voluntat i realitat", si bé ha reconegut que s'han produït impediments en el desenvolupament de l'obra.

Germà Bel (JxSí) ha manifestat la seva "impotència davant la negligència del Govern central" i ha destacat que l'agenda catalana del Corredor Mediterrani és satisfactòria.