Publicat 27/12/2019 21:39:55 +01:00CET

Surten de la presó de Soto del Real dos membres dels CDR investigats per terrorisme

Ferrán Jolis, un dels CDR detinguts per la Guàrdia Civil el 23 de setembre
SUMARIO OPERACIÓN JUDAS - Archivo

Només queden dos detinguts de l''operació Judes' a la presó

MADRID, 27 des. (EUROPA PRESS) -

Alexis Codina i Ferran Jolis, els dos membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) investigats per terrorisme als quals l'Audiència Nacional ha permès sortir en llibertat sota fiança, ja han abandonat la presó madrilenya de Soto de Real en la qual es trobaven des de fa tres mesos.

Codina i Jolis s'uneixen a Guillem Xavier Duch, Eduard Garzón i Xavier Buigas en sortir en llibertat provisional, i dels detinguts al setembre en l''operació Judes' només queden a la presó Jordi Ros i Germinal Tomás Abueso. La defensa d'aquest últim ja ha presentat recurs d'apel·lació a la Sala penal sol·licitant la seva excarceració, segons fonts jurídiques consultades per Europa Press.

Les defenses de Jolis i Codina han consignat aquest divendres al matí les fiances de 5.000 i 10.000 euros, respectivament, imposades per la Sala penal, per la qual cosa el tribunal ha donat trasllat al jutjat més proper a la presó, a Colmenar Viejo, que al seu torn ha informat al Centre Penitenciari Madrid V. Sobre les 18.00 hores, la direcció de la presó ha signat la llibertat provisional dels dos investigats i, després de recollir les seves pertinences, han sortit.

Com ja va ocórrer amb els altres tres detinguts que van ser posats en llibertat provisional la setmana passada, a les portes de la presó els esperava una vintena de persones, aproximadament, entre familiars i amics, que quan els han vist han començat a aplaudir entre crits de 'Llibertat'.

COMPAREIXENCES SETMANALS

Com la resta d'empresonats al setembre, Codina i Jolis estan imputats per delictes de pertinença a organització terrorista, fabricació i tinença d'explosius i conspiració per cometre estralls, i ara queden en llibertat provisional amb mesures cautelars tals com a compareixences setmanals en seu judicial, prohibició de sortida de territori nacional, entrega de passaport i obligació de proporcionar un telèfon, domicili i persona de contacte.

L'excarceració de Jolis, com la de Duch, Buigas i Garzón, va comptar amb el vistiplau de la Fiscalia, que encara que va demanar mantenir la mesura de presó provisional, no es va oposar a la imposició d'una fiança. No obstant això, el cas de Codina és diferent, ja que el Ministeri Públic es va mantenir en el seu rebuig a la llibertat provisional perquè, segons la investigació, a diferència de la resta va utilitzar la seva casa com a laboratori clandestí i magatzem de substàncies precursores d'explosius.

Malgrat aquesta posició del fiscal del cas, els magistrats de la Secció Segona de la Sala penal de l'Audiència Nacional han decidit permetre-li sortir en llibertat provisional, encara que amb el doble de fiança que la resta.