Publicat 24/07/2019 13:49

El Suprem torna a rebutjar la llibertat dels líders sobiranistes empresonats mentre esperen a conixer la sentncia

El abogado de Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, el abogado de Jordi Sánchez, Jordi Pina, y la abogada de Jordi Cuixart, Marina Roig, acuden al Tribunal Supremo a declarar sobre el 1-O
EUROPA PRESS - Archivo

Recorda a Rull que qualsevol permís penitenciari relacionat amb les intervencions quirúrgiques del seu fill seran autoritzades

MADRID, 24 jul. (EUROPA PRESS) -

La sala del Tribunal Suprem que va jutjar el procés independentista ha tornat a rebutjar aquest dimecres posar en llibertat la majoria dels acusats que es troben en presó preventiva mentre esperen a conixer la sentncia.

En una interlocutria, el tribunal que presideix el magistrat Manuel Marchena ha desestimat els recursos de súplica que van interposar l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Snchez; el líder d'mnium Cultural, Jordi Cuixart; i els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa i Joaquim Forn contra la decisió del passat 21 de juny en la qual va denegar la seva excarceració.

La sala reitera els arguments que va esgrimir llavors i insisteix que no s'aprecien raons "sobrevingudes" que aconsellin aixecar la mesura cautelar de privació de llibertat imposada un cop ha concls la vista oral contra els 12 líders independentistes.

En aquest sentit, els magistrats subratllen que la interlocutria que va dictar fa un mes est "prou motivada" i "exposa amb claredat" per qu es manté la presó provisional dels acusats: ni el risc de fugida, ni la reiteració delictiva s'ha eliminat després del judici.

MATEIXES PETICIONS, MATEIXES RAONS JURÍDIQUES

"Com hem declarat en anteriors resolucions, la reiteració de determinats arguments en les peticions de llibertat, sense perjudici de la seva legitimitat, condueix necessriament a una reiteració jurisdiccional de les raons que ja s'han exposat per ser rebutjada", afegeix el tribunal.

D'altra banda, la interlocutria se centra en una allegació concreta de l'exconseller de la Presidncia i diputat susps de JxCat al Congrés Josep Rull, que va sollicitar la seva llibertat provisional en relació a l'estat de salut d'un dels seus fills, la qual cosa feia entendre que el risc de fugida ha desaparegut. La sala admet que "no és aliena a l'impacte emotiu que la intervenció quirúrgica d'un fill pot provocar" i que per aix, li concedir els permisos penitenciaris que hi estiguin relacionats.

La sala ja va concedir el passat 19 de juliol un permís extraordinari a Rull perqu abandoni la presó de Lledoners (Barcelona), en la qual compleix presó preventiva, per acompanyar el seu fill durant una operació el proper 20 d'agost.

EL DICTAMEN DEL GRUP DE TREBALL DE L'ONU NO ÉS VINCULANT

Finalment, el Suprem torna a insistir que el dictamen del Grup de Treball de Detencions Arbitrries de les Nacions Unides, en el qual es remeten 'els Jordis' per demanar la imposició de "mesures menys oneroses" que la presó no és vinculant.

Així, recalca que la qüestió ja va ser "mpliament tractada i reafirma que el Govern espanyol no pot prendre mesures determinades per resoldre la situació, perqu aix suposaria ignorar "una de les notes essencials" que defineixen qualsevol estat de dret que és la que "impedeix al Poder Executiu dirigir instruccions o ordres als tribunals de justícia".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés