Publicat 05/05/2021 16:04CET

El Suprem també tindrà l'última paraula sobre les mesures sanitàries del Govern central

Archivo - Arxiu - Unes quantes persones a la terrassa d'un restaurant.
Álvaro Ballesteros - Europa Press - Archivo

L'Administració de l'Estat podrà recórrer les mesures sanitàries de les comunitats que no avalen els TSJ

MADRID, 5 maig (EUROPA PRESS) -

El decret llei de mesures urgents que ha aprovat el Govern central de cara al final de l'estat d'alarma, el 9 de maig, ha creat un recurs de cassació que permetrà tant a les comunitats com a l'autoritat estatal recórrer davant el Tribunal Suprem quan els tribunals superiors de justícia (TSJ) i l'Audiència Nacional, respectivament, no ratifiquin les mesures sanitàries per lluitar contra el coronavirus.

La vicepresidenta primera del Govern central, Carmen Calvo, va explicar dimarts, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que l'objectiu del decret llei és que el Suprem pugui "unificar doctrina" per evitar l'escenari final del primer estat d'alarma, quan va quedar al criteri de cada jutge la decisió d'autoritzar o rebutjar les mesures sanitàries dels executius autonòmics, fet que va donar lloc a contradiccions.

Amb l'entrada en vigor del decret llei, el mateix 9 de maig, "són susceptibles de recurs de cassació, en tot cas, les interlocutòries dictades en aplicació de l'article 10.8 i l'article 11.1.i" de la llei orgànica de la jurisdicció contenciosa administrativa, una possibilitat que fins ara no existia, perquè la via judicial de les mesures autonòmiques moria als TSJ i la de les mesures estatals, a l'Audiència Nacional.

En el cas de les restriccions dels governs autonòmics, durant l'estat d'alarma se'ls va atorgar l'estatus d'autoritat delegada de l'executiu central i se'ls va donar via lliure per recórrer davant el Tribunal Suprem si els TSJ no ratificaven les mesures que havien acordat, malgrat que la concessió acabarà diumenge vinent, segons les fonts jurídiques que ha consultat Europa Press.

Per mantenir aquesta situació, el decret llei crea un recurs de cassació de manera que el TS pot conèixer les impugnacions d'allò que resolen els TSJ sobre "les mesures adoptades d'acord amb la legislació sanitària que les autoritats sanitàries d'àmbit diferent a l'estatal consideren urgents i necessàries per a la salut pública i impliquen la limitació o restricció de drets fonamentals" (article 10.8).

A més, habilita l'Administració General de l'Estat perquè pugui recórrer al Suprem, "si l'objecte de l'autorització o ratificació ha estat una mesura que ha adoptat una autoritat sanitària d'àmbit diferent a l'estatal, en compliment d'actuacions coordinades en salut pública declarades pel Ministeri de Sanitat, si escau previ acord del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut".

El decret llei confecciona el recurs de cassació de manera que l'alt tribunal també pot revisar què dicta la sala contenciosa administrativa de l'Audiència Nacional en relació amb les mesures que acorda en aquest sentit "l'autoritat sanitària estatal" (article 11.1.i).

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés