Publicat 05/05/2021 16:04

El Suprem també tindr l'última paraula sobre les mesures sanitries del Govern central

Archivo - Arxiu - Unes quantes persones a la terrassa d'un restaurant.
Álvaro Ballesteros - Europa Press - Archivo

L'Administració de l'Estat podr recórrer les mesures sanitries de les comunitats que no avalen els TSJ

MADRID, 5 maig (EUROPA PRESS) -

El decret llei de mesures urgents que ha aprovat el Govern central de cara al final de l'estat d'alarma, el 9 de maig, ha creat un recurs de cassació que permetr tant a les comunitats com a l'autoritat estatal recórrer davant el Tribunal Suprem quan els tribunals superiors de justícia (TSJ) i l'Audincia Nacional, respectivament, no ratifiquin les mesures sanitries per lluitar contra el coronavirus.

La vicepresidenta primera del Govern central, Carmen Calvo, va explicar dimarts, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que l'objectiu del decret llei és que el Suprem pugui "unificar doctrina" per evitar l'escenari final del primer estat d'alarma, quan va quedar al criteri de cada jutge la decisió d'autoritzar o rebutjar les mesures sanitries dels executius autonmics, fet que va donar lloc a contradiccions.

Amb l'entrada en vigor del decret llei, el mateix 9 de maig, "són susceptibles de recurs de cassació, en tot cas, les interlocutries dictades en aplicació de l'article 10.8 i l'article 11.1.i" de la llei orgnica de la jurisdicció contenciosa administrativa, una possibilitat que fins ara no existia, perqu la via judicial de les mesures autonmiques moria als TSJ i la de les mesures estatals, a l'Audincia Nacional.

En el cas de les restriccions dels governs autonmics, durant l'estat d'alarma se'ls va atorgar l'estatus d'autoritat delegada de l'executiu central i se'ls va donar via lliure per recórrer davant el Tribunal Suprem si els TSJ no ratificaven les mesures que havien acordat, malgrat que la concessió acabar diumenge vinent, segons les fonts jurídiques que ha consultat Europa Press.

Per mantenir aquesta situació, el decret llei crea un recurs de cassació de manera que el TS pot conixer les impugnacions d'all que resolen els TSJ sobre "les mesures adoptades d'acord amb la legislació sanitria que les autoritats sanitries d'mbit diferent a l'estatal consideren urgents i necessries per a la salut pública i impliquen la limitació o restricció de drets fonamentals" (article 10.8).

A més, habilita l'Administració General de l'Estat perqu pugui recórrer al Suprem, "si l'objecte de l'autorització o ratificació ha estat una mesura que ha adoptat una autoritat sanitria d'mbit diferent a l'estatal, en compliment d'actuacions coordinades en salut pública declarades pel Ministeri de Sanitat, si escau previ acord del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut".

El decret llei confecciona el recurs de cassació de manera que l'alt tribunal també pot revisar qu dicta la sala contenciosa administrativa de l'Audincia Nacional en relació amb les mesures que acorda en aquest sentit "l'autoritat sanitria estatal" (article 11.1.i).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés