Publicat 22/11/2020 11:35CET

El Suprem reprèn aquest dimecres la causa contra Borràs amb l'interrogatori a un excàrrec de l'ILC

Laura Borràs, candidata a la Presidència de la Generalitat de Catalunya per JxCat.
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

De Porres practica les diligències que sol·licita la Fiscalia i la defensa abans de citar la diputada una altra vegada

MADRID, 22 nov. (EUROPA PRESS) -

El jutge Eduardo de Porres, que instrueix la causa oberta al Tribunal Suprem contra la diputada de Junts per Catalunya (JxCat) i aspirant a la Presidència de la Generalitat, Laura Borràs, reprèn aquesta setmana el procediment amb l'interrogatori dimecres vinent, en qualitat de testimoni, de qui va ser responsable de projectes i activitats de la Institució dels Lletres Catalans (ILC) Yolanda Pelegrí.

La testimoni compareixerà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per videoconferència mentre que les parts es personaran al Tribunal Suprem i podran dur a terme l'interrogatori a través d'aquest sistema.

La diputada independentista és investigada al Suprem per presumptes delictes de prevaricació, frau a l'Administració, malversació de cabals públics i falsedat documental que se li atribueixen durant l'etapa en què va ser directora de l'ILC.

Coincideix que Borràs ha oficialitzat que es presenta a les primàries del partit per ser la candidata a la Presidència de la Generalitat a les eleccions catalanes que estan previstes per al 14 de febrer, tot i que està sent formalment investigada per la Sala penal del Tribunal Suprem, òrgan competent per procedir contra ella per la seva condició de diputada.

Ara per ara, Porres mira de reunir la ingent prova documental i pericial que sol·licita la Fiscalia i la defensa de la política independentista, qui el passat mes de juliol es va negar a contestarperquè va al·legar que la pràctica d'aquestes diligències demostraria la seva innocència en relació amb 18 contractes la tramitació irregular dels quals s'està investigant.

Entre les proves a practicar, a més de diverses testificals, està una pericial sobre material informàtic, i l'anàlisi de la policia judicial de diversos comptes bancaris relacionats amb la causa i de documentació aportada pel Ministeri d'Hisenda.

Per la seva banda la Fiscalia va demanar a més de la testifical de Pelegrí, que el magistrat reclamés documentació a l'ILC, especialment de naturalesa comptable, que també s'ha d'analitzar.

18 CONTRACTES PER VALOR DE 259.863 EUROS

Segons la instrucció que va dur a terme inicialment un jutjat de Manresa (Barcelona) i que finalment es va remetre al TS, les irregularitats apareixen a 18 contractes d'aquesta organització per valor de 259.863 euros i van ser adjudicats a un amic personal de Borràs, Isaías Herrero, a qui s'investiga en aquest mateix procediment.

De Porres va citar inicialment Borràs el passat 14 de febrer perquè prestés declaració voluntària, però la diputada va optar per no assistir-hi i va ser necessari cursar un suplicatori al Congrés per obligar-la a comparèixer, tot i que aquesta vegada, el passat 22 de juliol, tampoc no es va voler explicar. Un any després de la seva primera citació es preveu que se celebrin unes eleccions a les quals la diputada s'hi vol presentar com a candidata a la Generalitat per JxCat.

La investigació apunta a una possible prevaricació en les resolucions que va dictar Borràs que van donar lloc a l'omissió injustificada dels tràmits essencials del procediment administratiu, i tot que s'espera poder escoltar-la en declaració "manca de tota explicació jurídica i evidencia l'exclusiva voluntat d'afavorir els interessos" del seu amic Herrero, cosa que ocasionaria un resultat materialment injust, segons va exposar el magistrat en la seva exposició raonada al Congrés.

PROVA CLAU, ELS CORREUS

La prova clau, segons les investigacions inicials, es va trobar en un seguit de correus electrònics que es van enviar entre 2013 i 2014 en els quals Borràs assenyala de "manera molt explícita" a Herrero com havia de procedir.

A més, els investigadors van constatar que una de les empreses que va licitar per aconseguir un dels contractes presumptament irregulars, Lab Hermeneia, l'havia creada amb anterioritat la diputada catalana, tot i que finalment l'adjudicació va anar a parar a una de les empreses d'Herrero, que va presentar un pressupost de 100 euros menys.

També existeixen indicis que Borràs i Herrero haurien actuat de comú acord mitjançant el fraccionament il·legal d'aquests contractes i la falsificació dels pressupostos que van presentar a cadascun dels expedients, per simular la participació de terceres persones independents.

Així, l'amic de Borràs aportava al procediment d'adjudicació tres pressupostos dels quals alguns eren falsos o simulats, perquè no els havien fet ni entitats ni les persones físiques indicades i que a més incloïen conceptes o imports adequats perquè fos ell qui resultés adjudicatari, directament o a través de les entitats investigades, moltes d'aquestes cooperatives.

El fet mateix de falsejar els pressupostos presentats, segons assenyalava De Porres en el seu escrit al Congrés, "permet concloure que ha existit un clar perjudici per a l'erari públic perquè resulta impossible determinar la feina que realment es va fer i el seu valor econòmic, sobre la base d'uns conceptes i imports inventats i que finalment es traslladaven a les factures que presentava per al cobrament, directament i indirectament Isaías Herrero".

Una altra de les converses que es tenen en compte és en la que Herrero reconeix al seu soci, al novembre del 2017, que té uns "trapis" amb la diputada de JxCat: "amb la Borràs, amb la cap, jo facturo amb la Cooperativa, jo facturo uns trapis per allà", va dir en al·lusió a l'ILC, sobre la qual va afegir que havia de fer "dos pressupostos bons i quatre de no bons...". A més, manifesta que la situació canviaria quan Borràs deixés la institució.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés