El Suprem rebutja suspendre urgentment l'acord de la JEC que inhabilita Junqueras

Publicat 9/1/2020 15:42:33CET
El portaveu parlamentari d'Esquerra Republicana (ERC), Gabriel Rufián, i el pres del procés i exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, asseguts al Congrés dels Diputats durant la constitució de la XIII Legislatura de la cambra baixa.
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

MADRID, 9 gen. (EUROPA PRESS) -

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem ha rebutjat suspendre urgentment la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) que va negar al líder d'ERC empresonat, Oriol Junqueras, la credencial d'eurodiputat. Els magistrats consideren que, com que hi ha una condemna ferma contra ell per sedició, no els competeix immiscir-s'hi.

En aquest assumpte els magistrats només han decidit sobre la mesura amb caràcter cautelaríssim --és a dir, sense haver d'escoltar la resta de les parts-- i encara falta conèixer dos aspectes concrets del litigi: es tornarà a pronunciar sobre la seva suspensió una vegada s'hagin escoltat les al·legacions que hagin citat i després s'estudiarà el fons de la qüestió, relativa a si l'acord de la JEC s'ajusta o no a dret.

Per resoldre el primer aspecte ha donat un termini de cinc dies a totes les parts perquè argumentin el que considerin oportú.

L'acord de la JEC del passat 3 de gener va declarar la pèrdua de la condició de diputat del Parlament Europeu de Junqueras després de concórrer-hi la causa d'inelegibilitat sobrevinguda de l'article 6.2.a) de la LOREG com a conseqüència de la seva condemna a 13 anys de presó pel procés.

La sala, integrada pels magistrats Jorge Rodríguez-Zapata, Luis Díaz Picazo, Pablo Lucas, Celsa Pico i Pilar Teso --els mateixos que van decidir sobre l'exhumació de Franco menys un-- ha conclòs per unanimitat que, en relació amb la petició de suspensió cautelaríssima, ha de ponderar a l'altre costat de la balança la sentència del procés que va dictar la Sala Penal. L'existència d'aquesta resolució condemnatòria determina que no pot tirar endavant la petició del recurrent.

En la seva ponderació d'interessos, el Suprem considera, a més, que és obligatori donar preferència amb caràcter abstracte a una sentència penal ferma, sobre tot si ha estat dictada per la Sala Penal del Tribunal Suprem.

Afegeix que el rebuig a la mesura cautelaríssima de suspensió no vulnera els drets fonamentals que va invocar Junqueras ni el dret de la Unió Europea en vista a la mateixa sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que va conèixer la immunitat de l'exvicepresident de la Generalitat com a europarlamentari.

La interlocutòria conclou que "la prevalença obligada a la jurisdicció de l'ordre penal impedeixen a la sala adoptar decisions que poden interferir en l'execució d'una sentència penal ferma o entorpir l'eficàcia dels seus pronunciaments".

Segons l'advocat de Junqueras, l'execució de l'acord de la JEC de divendres passat provoca al seu representat "danys irreparables i irreversibles", perquè podria ser substituït a l'Eurocambra pel següent membre de la llista d'ERC.

La sala no contesta a tots aquests extrems per considerar que això excediria de l'àmbit propi d'unes mesures cautelaríssimes, tot això sense perjudici que li donin resposta després de resoldre de manera definitiva aquesta peça de suspensió, un cop rebin les al·legacions de totes les parts.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Tallen la carretera d'accés a Sant Esteve de la Sarga (Lleida) per un despreniment

 2. 2

  Les rèpliques de quadres en alguns punts de Barcelona són d'entitats que defensen instal·lar l'Hermitage a la ciutat

 3. 3

  Reactiven la recerca dels tres despareguts a les Illes Balears després de la borrasca Gloria

 4. 4

  El Consell per la República convoca el 29 de febrer l'acte a Perpinyà

 5. 5

  El CAC, la Generalitat i la CCMA presenten una campanya per fomentar l'esport femení

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista