Publicat 09/01/2020 15:42

El Suprem rebutja suspendre urgentment l'acord de la JEC que inhabilita Junqueras

El portaveu parlamentari d'Esquerra Republicana (ERC), Gabriel Rufián, i el pres del procés i exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, asseguts al Congrés dels Diputats durant la constitució de la XIII Legislatura de la cambra baixa.
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

MADRID 9 gen. (EUROPA PRESS) -

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem ha rebutjat suspendre urgentment la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) que va negar al líder d'ERC empresonat, Oriol Junqueras, la credencial d'eurodiputat. Els magistrats consideren que, com que hi ha una condemna ferma contra ell per sedició, no els competeix immiscir-s'hi.

En aquest assumpte els magistrats només han decidit sobre la mesura amb carcter cautelaríssim --és a dir, sense haver d'escoltar la resta de les parts-- i encara falta conixer dos aspectes concrets del litigi: es tornar a pronunciar sobre la seva suspensió una vegada s'hagin escoltat les allegacions que hagin citat i després s'estudiar el fons de la qüestió, relativa a si l'acord de la JEC s'ajusta o no a dret.

Per resoldre el primer aspecte ha donat un termini de cinc dies a totes les parts perqu argumentin el que considerin oportú.

L'acord de la JEC del passat 3 de gener va declarar la prdua de la condició de diputat del Parlament Europeu de Junqueras després de concórrer-hi la causa d'inelegibilitat sobrevinguda de l'article 6.2.a) de la LOREG com a conseqüncia de la seva condemna a 13 anys de presó pel procés.

La sala, integrada pels magistrats Jorge Rodríguez-Zapata, Luis Díaz Picazo, Pablo Lucas, Celsa Pico i Pilar Teso --els mateixos que van decidir sobre l'exhumació de Franco menys un-- ha concls per unanimitat que, en relació amb la petició de suspensió cautelaríssima, ha de ponderar a l'altre costat de la balana la sentncia del procés que va dictar la Sala Penal. L'existncia d'aquesta resolució condemnatria determina que no pot tirar endavant la petició del recurrent.

En la seva ponderació d'interessos, el Suprem considera, a més, que és obligatori donar preferncia amb carcter abstracte a una sentncia penal ferma, sobre tot si ha estat dictada per la Sala Penal del Tribunal Suprem.

Afegeix que el rebuig a la mesura cautelaríssima de suspensió no vulnera els drets fonamentals que va invocar Junqueras ni el dret de la Unió Europea en vista a la mateixa sentncia del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que va conixer la immunitat de l'exvicepresident de la Generalitat com a europarlamentari.

La interlocutria conclou que "la prevalena obligada a la jurisdicció de l'ordre penal impedeixen a la sala adoptar decisions que poden interferir en l'execució d'una sentncia penal ferma o entorpir l'eficcia dels seus pronunciaments".

Segons l'advocat de Junqueras, l'execució de l'acord de la JEC de divendres passat provoca al seu representat "danys irreparables i irreversibles", perqu podria ser substitut a l'Eurocambra pel següent membre de la llista d'ERC.

La sala no contesta a tots aquests extrems per considerar que aix excediria de l'mbit propi d'unes mesures cautelaríssimes, tot aix sense perjudici que li donin resposta després de resoldre de manera definitiva aquesta pea de suspensió, un cop rebin les allegacions de totes les parts.