Publicat 04/07/2019 16:00

El Suprem rebutja la petició de Puigdemont de consultar al TJUE també sobre la seva immunitat parlamentria

Faana del Tribunal Suprem
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 4 jul. (EUROPA PRESS) -

La sala del Tribunal Suprem que ha jutjat el procés independentista ha inadms els escrits que van presentar l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín en els quals s'adherien al recurs de l'exvicepresident catal Oriol Junqueras de plantejar una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per determinar en quin moment un diputat electe al Parlament Europeu est protegit per la immunitat parlamentria.

El tribunal presidit pel magistrat Manuel Marchena ha dictat una providncia, amb data del passat de 2 de juliol, en la qual rebutgen les allegacions sobre la necessitat d'acudir al TJUE. "No procedeix tenir-les per formulades mentre que no són part personada davant d'aquesta sala ni se'ls ha efectuat cap trasllat", diu la resolució en allusió a la seva situació de rebellia.

Puigdemont i Comín, processats pels delictes de rebellió pel procés independentista es troben a Blgica, per la qual cosa no han pogut ser jutjats al Tribunal Suprem amb els altres 12 líders independentistes, entre ells Junqueras.

PEA SEPARADA SOBRE LA PRESÓ DE JUNQUERAS

A més, la sala va explicar en la seva interlocutria d'aquest dilluns en la qual es va acordar plantejar la qüestió prejudicial sollicitada per Junqueras, que l'assumpte s'havia estudiat en el marc de la seva pea separada de presó provisional, en la qual tan sols estan personades les acusacions i la defensa de Junqueras.

L'advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, va sollicitar plantejar la qüestió prejudicial en un recurs de súplica contra la decisió de l'alt tribunal de no concedir-li un permís penitenciari extraordinari que li permetria jurar el crrec europarlamentari davant la Junta Electoral Central (JEC), requisit necessari per poder acudir a la sessió constitutiva de la cambra europea.

Va ser llavors quan el tribunal del procés independentista va donar un termini a l'Advocacia de l'Estat i l'acusació popular exercida per Vox, així com a la defensa perqu informessin sobre la pertinena d'anar al tribunal europeu. Tant el Ministeri Públic com els serveis jurídics de l'Estat van expressar que no calia posar en qüestió l'abast de la immunitat parlamentria.

TRES PREGUNTES

Tot i així, el Suprem va acordar fer tres preguntes al TJUE per determinar la interpretació de l'article 9 del Protocol 7 sobre privilegis i immunitats de la Unió Europea quan es refereix a la immunitat dels eurodiputats "mentre el Parlament Europeu estigui en període de sessions".

Per la seva banda, l'expresident catal i qui va ser el seu conseller van reclamar que se'ls sumés en la petició i es preguntés al tribunal europeu sobre la imposició del trmit de jurar la Constitució presencialment a Madrid per accedir a l'acta d'eurodiputat, l'abast de la immunitat parlamentria i les funcions de la Junta Electoral Central (JEC).

D'altra banda, els dos polítics independentistes --caps de llista de JxCat per al Parlament Europeu-- van recórrer divendres passat davant el Tribunal General de la Unió Europea la decisió de la Junta Central Electoral de no reconixer el seu dret d'eurodiputats i van sollicitar l'aplicació de mesures d'urgncia perqu aquest dimarts poguessin prendre possessió dels seus escons. Aquest tribunal va rebutjar aquest dilluns la reclamació d'imposar mesures provisionals, mentre resol el fons de l'assumpte.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés