Actualitzat 04/08/2014 12:46

El Suprem prohibeix a la Govern incentivar el vot amb campanyes institucionals

MADRID, 4 Ago. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Suprem ha prohibit a la Generalitat incentivar el vot mitjançant campanyes institucionals i ha advertit que una "verdadera democràcia" ha de garantir un marc de neutralitat que permeti al ciutadà decidir amb absoluta llibertat, fins i tot l'abstenció.

   L'alt tribunal analitza l'article 50.1 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) i l'article 43.3 de l'Estatut en el mateix sentit que ho fes la Junta Electoral Central quan va impedir a la Generalitat difondre vídeos i falques radiofòniques fomentant el vot durant les eleccions del 25 de novembre del 2012.

   La Sala del Contenciós Administratiu ha desestimat el recurs de la Generalitat i l'ha condemnat en costes de 3.000 euros contra aquest acord de la Junta Electoral Central, la interpretació de la qual ha considerat correcta i conforme a Dret.

NO ES POT ORIENTAR EL VOT

   La sentència, amb ponència del magistrat Nicolás Maurandi, vincula l'article 68 de la Constitució espanyola, que garanteix el sufragi lliure, amb l'article 50.1 de la LOREG que estableix que els poders públics que hagin convocat un procés electoral podran "fer durant el període electoral una campanya de caràcter institucional destinada a informar als ciutadans sobre la data de la votació, el procediment per votar i els requisits i tràmit del vot per correu, sense influir, en cap cas, en l'orientació del vot dels electors".

   Així, destaca que un sufragi lliure significa proclamar "com un especial designi d'una verdadera democràcia, l'establir un sistema electoral que garanteixi un marc institucional de neutralitat en el qual el ciutadà pugui amb absoluta llibertat, sense interferències de cap poder públic, decidir els termes i l'abast de la seva participació política, assumint voluntàriament qualsevol de les opcions possibles i, incloent entre elles, en el mateix pla de legitimitat, la de l'abstenció".

   La sentència té el vot particular del magistrat Vicente Conde, que comparteix la decisió tot i que no la fonamentació a l'entendre que l'article 50.1 resulta aplicable per la disposició addicional primera i no la transitòria de la LOREG.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés