Publicat 30/7/2019 16:35:35 +02:00CET

El Suprem multa amb 64.800 euros el pilot Pol Espargaró per conduir sense punts

Pol Espargaró renueva con KTM por dos años
WWW.MOTOGP.COM - Archivo

MADRID, 30 jul. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna al pagament d'una multa de 64.800 euros al pilot de MotoGP Pol Espargaró per conduir el seu vehicle per Granollers (Barcelona) el 2016 malgrat que la Direcció general de trànsit (DGT) li havia notificat mesos abans la pèrdua de la vigència del carnet, després de quedar-se sense punts per cometre diverses infraccions. Portava damunt un carnet vigent a Andorra, segons la sentència feta pública aquest dimarts per l'alt tribunal.

En la seva resolució, la sala penal del Suprem estableix que és delicte conduir per Espanya amb un permís de conduir espanyol sense vigència per la pèrdua total dels punts legalment assignats, encara que el conductor posseeixi un carnet d'un país extracomunitari que estigui en vigor.

El tribunal afirma que "pretendre que els permisos atorgats per tercers països i inicialment vàlids, conservin una immutable validesa a Espanya mentre no sobrevingui la caducitat que el país d'emissió hagi volgut atorgar-li, gaudint a més d'una semi-immunitat enfront del règim viari i de conducció vigent a Espanya, és una conclusió jurídica freturosa de tot fonament".

Així, la sala desestima el recurs de cassació presentat pel condemnat contra la sentència de l'Audiència Provincial de Barcelona que va confirmar la pena que li va imposar un jutjat de Granollers per un delicte de l'article 384 del Codi Penal, que castiga la conducció de qualsevol vehicle motoritzat sense permís o llicència vigent, entre altres motius, per la pèrdua total dels punts.

RESIDENT A ANDORRA

El pilot es va treure a Espanya el permís de conduir el 2009, però, després de fixar el 2014 la residència a Andorra, va obtenir per bescanvi el permís de conduir andorrà, que caducava el 2024, i va lliurar l'espanyol a les autoritats del Principat perquè el retornessin a les autoritats espanyoles.

El 12 de juliol del 2016 la DGT li va notificar personalment la pèrdua de vigència del permís de conduir en haver-se quedat sense punts. Malgrat això, tres mesos després, va ser sorprès per la Policia Local conduint per aquesta ciutat catalana.

Pol Espargaró al·legava en el recurs de cassació plantejat contra la sentència recorreguda que la resolució de la DGT, en la qual es basa la condemna, va recaure sobre un permís de conduir inexistent (l'espanyol) perquè l'havia canviat prèviament per un altre (l'andorrà) i havia estat retornat a les autoritats espanyoles.

La sala rebutja l'al·legació perquè la declaració de pèrdua de vigència del carnet va ser notificada personalment a l'acusat conforme a l'article 37 del Reglament de Conductors, i se'l va advertir expressament que no tenia autorització administrativa per conduir i que la conducció en aquestes condicions constituiria la infracció penal de l'article 384 del Codi Penal.