Actualitzat 11/12/2018 16:07

El Suprem fixa per al 18 de desembre les qüestions prèvies del judici del procés

Tribunal Suprem
Europa Press - Archivo

Les defenses demanaran que el judici se celebri en el TSJ de Catalunya, al que s'oposaran Fiscalia, Advocacia de l'Estat i VOX

MADRID, 11 (EUROPA PRESS)

La Sala penal del Tribunal Suprem ha fixat per al proper 18 de desembre la vista per celebrar l'anomenat article de pronunciament previ de la causa contra el procés independentista a Catalunya.

Es tracta del tràmit de qüestions prèvies que servirà de pròleg al judici contra els 18 exdirigents catalans --que no estaran presents la setmana vinent en aquesta sessió--, als quals es demanen penes de presó per delictes de rebel·lió, sedició, desobediència i malversació de fons públics.

D'aquesta manera, la Sala Segona manté el calendari inicial per al judici del procés a Catalunya i engega la fase prèvia, en la qual se celebrarà una vista en què els advocats d'aquests 18 líders independentistes tornaran a insistir en la idea que el tribunal no és competent ni per estudiar els fets, ni per enjudiciar-los. Per això, defensaran que la causa es remeti al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè celebri el judici.

Aquestes al·legacions ja van ser exposades pels advocats en sengles escrits que van presentar davant la Sala, una vegada que la mateixa sala els va donar el termini per a fer-ho després de conèixer-se les acusacions provisionals de la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació popular exercida per Vox.

Pel que fa als acusats, no hauran d'estar presents en aquest tràmit, per la qual cosa no serà necessari el trasllat a Madrid dels nou processats empresonats --l'ex-vicepresident Oriol Junqueras; els exconsellers Joaquim Forn, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull i Dolors Bassa; l'expresident de l'ANC i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, respectivament, i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell-- fins a l'inici de la fase d'interrogatoris del judici oral que es preveu que comenci a mitjans del mes de gener.

EL TRIBUNAL REBUTJA PETICIONS DE LES DEFENSES

En una interlocutòria amb data d'aquest dimarts, el tribunal, presidit pel magistrat Manuel Marchena, es dona per informat dels arguments de les defenses per intentar anul·lar el judici i recorda que, per la seva banda, les acusacions s'han mostrat contràries, perquè sí que veuen que el Suprem sigui l'òrgan competent.

Així mateix, la Sala rebutja una altra pretensió dels advocats que es reclami al TSJ i a la Fiscalia més documentació "amb anterioritat a la celebració de la vista", com les diverses querelles que han donat lloc a procediments en el tribunal català i els informes del Ministeri Públic relatius a cada un; així com les diferents actuacions dictades en resposta a aquests escrits.

També van sol·licitar informació sobre els delictes investigats al Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, que analitza els preparatius del referèndum il·legal de l'1 d'octubre del 2017.

El Suprem declina aquesta petició perquè entén que "no són necessaris per resoldre" aquest incident competencial que plantejaran i blasma que les defenses qüestionin la competència d'aquest òrgan judicial basant-se el transcurs d'altres causes.

ANÀLISI DEL RELAT DELS FETS

"La solució de l'article de pronunciament previ promogut per les defenses dependrà, en exclusiva, del relat dels fets tal com va ser fixat en l'ordre de processament i en els escrits d'acusació formulats pel fiscal i les acusacions. L'anàlisi d'aquests fets enriquit per les al·legacions que en l'acte de la vista es formulin per les defenses serà determinant per al desenllaç del present incident", avisa el tribunal en la interlocutòria d'aquest dimarts.

La vista se celebra just després que s'hagin rebutjat les recusacions presentades contra Marchena, després de conèixer-se el seu nom com a candidat a presidir al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el missatge del senador popular Ignacio Cosidó en el qual presumia que amb aquest nomenament es controlaria la Sala Segona "des del darrere", i per extensió a la resta de magistrats, recorrent a l'anomenada 'doctrina Otegi' del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés