Publicat 11/2/2019 8:04:11CET

El Suprem estudia si aparta al president del tribunal que resoldrà el recurs de Puigdemont contra el seu cessament

MADRID, 11 Febr. (EUROPA PRESS) -

El Ple de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem estudia aquest dilluns si aparta al president del tribunal que ha de resoldre el recurs presentat per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont contra el cessament del seu govern i la dissolució del Parlament en aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Es tracta del magistrat Jorge Rodríguez-Zapata, contra qui Puigdemont ha interposat un incident de recusació en entendre que "manca imparcialitat" per abordar el recurs contra el Reial decret del 27 d'octubre de 2017 pel qual es disposa al cessament del que fos president de la Generalitat, en virtut de les mesures autoritzades aquest mateix dia pel Ple del Senat com a conseqüència d'aquest precepte constitucional.

Precisament, els magistrats d'aquesta mateixa Sala es reuneix aquest dilluns també per estudiar el recurs pel qual l'Ajuntament de Rivas Vaciamadrid (Madrid) sol·licita que s'anul·li el Ple que va fallar el passat mes de novembre que anessin els clients els qui assumissin el pagament de l'impost sobre actes jurídics documentats --impost sobre hipoteques--, revertint el sentit de les sentències que amb prou feines tres setmanes abans una de les seves seccions havia dictat en sentit contrari.

AL·LEGA QUE EL MAGISTRAT JA VA EXPOSAR EL SEU CRITERI "SENSE PUDOR ALGUN"

Quan l'incident de recusació de Puigdemont, al que ha tingut accés Europa Press, l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas al·lega que el magistrat ja va exposar "sense pudor algun" el seu criteri jurídic sobre l'aplicació d'aquest precepte constitucional en el seu llibre 'Teoria i pràctica del Dret Constitucional'.

"El citat manual, lluny de resultar un estudi genèric i global sobre les teories i pràctiques del Dret Constitucional, realitza un especial i cridaner esforç a analitzar l'article 155 de la Constitució i la seva concreta aplicabilitat a la crisi de 2017 a Catalunya", explica. Aquest llibre, diu l'escrit de Puigdemont, el magistrat va dir que la destitució del Govern i dissolució del Parlament per l'intent de secessió demostra que l'article 155 "serveix també de garantia implícita de la mateixa".

Per a l'advocat de l'expresident, aquest magistrat "ja va tenir, lògicament, coneixement de l'objecte del litigi, formant àmplia i clarament el seu criteri respecte al mateix", a més de que es demostra que té interès indirecte en el plet --en què el criteri, tesi i plantejament del seu llibre sigui el que adopti la Sala en la sentència--. Per tot això, ressalta que "la seva imparcialitat senzillament és inexistent" i procedeix que s'abstingui de conèixer de l'assumpte.

PARCIALITAT DEL SUPREM

Alonso-Cuevillas també defensa a l'escrit que el Tribunal Suprem en el seu conjunt "manca d'imparcialitat per conèixer procediments que tinguin el seu origen en un conflicte de naturalesa política", i cita l'informe del Grup d'Estats contra la Corrupció (Greco).

En aquest sentit, al·lega que el nomenament dels magistrats de la Sala Penal del Tribunal Suprem "no es basa en criteris objectius legalment previstos, sinó que té caràcter discrecional, en correspondre el seu nomenament al Consell General del Poder Judicial (CGPJ)", els integrants del qual al seu torn són nomenats per les Corts Generals.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.