Publicat 09/02/2020 13:21CET

El Suprem espera aquest divendres Borràs en declaració voluntària per l'adjudicació de 18 contractes de la ILC a un amic

El magistrat ofereix aquesta possibilitat a la portaveu de JxCat al Congrés abans d'imputar-la formalment, cosa que requeriria suplicatori

MADRID, 9 febr. (EUROPA PRESS) -

El magistrat del Tribunal Suprem Eduardo de Porres ha ofert a la portaveu de JxCat al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, la possibilitat que declari de manera voluntària aquest divendres, a les 11.00 hores, per les presumptes irregularitats en l'adjudicació de 18 contractes de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) a un amic quan estava al capdavant de la institució.

Segons la providència dictada per l'instructor, se cita aquest dia la diputada "per ser escoltada en declaració" com investigada per aquests fets i de manera "voluntària". No obstant això, si Borràs descarta aquesta possibilitat, marcada per llei i que és habitual que s'ofereixi a tots els aforats, el magistrat podria proposar a la sala penal la tramitació d'un suplicatori per obtenir permís per interrogar-la.

El jutge instructor ha pres aquesta decisió un cop ha estudiat l'exposició raonada remesa pel Jutjat d'Instrucció Número 9 de Barcelona, que va començar a investigar aquests fets que podrien ser constitutius dels delictes de falsedat documental, frau administratiu, prevaricació administrativa i malversació de fons públics.

En la diligència amb data del 31 de gener, el jutge De Porres a més insta la diputada catalana que designi procurador i advocat per personar-se en la causa oberta contra ella i posar en el seu coneixement "de l'existència d'unes diligències". Fonts de JxCat han precisat que Borràs ha estat citada perquè li siguin llegits els seus drets i poder emplenar aquest tràmit.

FRACCIONAMENT DE CONTRACTES I FALSIFICACIÓ DE PRESSUPOSTOS

El magistrat està al capdavant d'aquest cas des del passat mes de desembre quan el Suprem va acordar obrir causa a Borràs i li va designar instructor del mateix. L'exposició raonada de la jutge de Barcelona, així com l'informe favorable de la Fiscalia, destaquen que la diputada de JxCat va actuar "de comú acord" amb Isaías Herrero --també investigat fins ara per aquests fets en el Jutjat d'Instrucció Número 9 de Barcelona-- "per defraudar" la ILC "mitjançant el fraccionament il·legal" dels contractes.

Per a això, es va dur a terme la "falsificació de pressupostos presentats a cadascun dels expedients simulant la participació de terceres persones independents, amb la finalitat de beneficiar els interessos d'aquell i causant amb això un clar perjudici a l'erari públic".

Des d'ara, Herrero queda personat en la causa del Suprem perquè el magistrat ha acceptat la seva presència en la mateixa, tal com va sol·licitar la seva defensa i indica la providència de citació.

Segons la Fiscalia i el Jutjat de Barcelona que va començar a investigar i que va remetre la causa per l'aforament de Borràs, hi ha clars indicis que, entre els anys 2013 i 2017, la portaveu parlamentària de JxCat "va abusar" de la seva condició de directora de la ILC per adjudicar "directa o indirectament de manera arbitrària tots els contractes de programació informàtica", l'import total de la qual és de 259.283 euros sense IVA, a favor d'Herrero, amb qui s'ha acreditat que tenia una "relació personal i professional".

Segons la instrucció fins ara, existeixen indicis de la intenció de dotar una "falsa aparença de transparència" al procediment de contractació i poder justificar que l'oferta d'Herrero era la més avantatjosa".

Aquesta persona propera a Borràs aportava al procediment tres pressupostos "dels quals dos, com a mínim, eren falsos o simulats". A més, els imports assenyalats en les factures girades posteriorment no obeïen "al pagament real i efectiu de la feina o serveis" que pretava Herrero.

ELS "TRIPIJOCS" ENTRE BORRÀS I HERRERO

L'exposició raonada remesa al Suprem inclou a més un seguit de correus electrònics entre tots dos que acreditarien els indicis de delicte comesos per Borràs. Un d'ells és el de 28 de febrer del 2013 en el qual la dirigent de JxCat li va demanar a l'informàtic que li passés els pressupostos del 'Portal de les Lletres Catalanes' per mirar-los "conjuntament" i fer "els retocs que fossin necessaris".

També reprodueix els emails enviats el 18 i 19 de juliol del 2015 en què Herrero va preguntar si passava cap cosa amb les factures i Borràs va contestar que calia fer tres pressupostos per a cadascuna, però que no patís perquè els diners els tenia reservats per a això".

En altres missatges creuats entre el 27 i 28 de febrer del 2017 Herrero va explicar que ja té fets dos dels tres pressupostos i que el "del portal" l'havia elaborat "contemplant els 40.000 euros, sent a l'hora de facturar quan es faran les pertinents particions de no més de 18.000 euros".

En aquest moment, Borràs va indicar que "el pressupost ha de quedar detallat com si fossin professionals independents per als totals que no poden superar, com ja sap, els 18.000 euros més IVA".

Una altra de les converses que es tenen en compte és en la que Herrero va reconèixer al seu soci, al novembre del 2017, que "amb la Borràs, amb la cap, jo facturo amb la Cooperativa, jo facturo uns trapijocs per allí", en al·lusió a la ILC i que ha de fer "dos pressupostos bons i quatre no bons...". A més, va manifestar que la situació canviaria quan Borràs deixés la institució.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés