Publicat 1/7/2020 12:27:40 +02:00CET

El Suprem demanarà a la Fiscalia un informe de competència sobre els permisos de Forcadell

Façana del Tribunal Suprem en una fota d'arxiu.
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

El jutge de Lleida va remetre l'afer a l'alt tribunal perquè estimava que el permís és un canvi de grau encobert

MADRID, 1 jul. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Suprem té previst demanar un informe a la Fiscalia abans d'estudiar el recurs que li ha traslladat el titular del Jutjat de Vigilància Penitenciària de Lleida en contra d'aplicar l'article 100.2 del Règim Penitenciari a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell.

L'alt tribunal només és competent per revisar canvis de grau penitenciari i els jutges de vigilància s'encarreguen dels recursos que es presenten contra altres disposicions com el 100.2, tot i que en el cas de Forcadell s'analitzarà si la decisió de les autoritats penitenciàries de la Generalitat en realitat són un canvi de grau encobert.

No obstant això, abans es demanarà un informe a la Fiscalia sobre aquest afer de competència, segons han assenyalat a Europa Press fonts de la sala penal del Suprem.

El passat 15 de maig la Fiscalia va presentar un recurs d'apel·lació davant l'Audiència de Tarragona contra la interlocutòria del Jutjat de Vigilància Penitenciària de Lleida i Tarragona, amb seu a Lleida, que va aprovar que Forcadell pugui sortir de la presó de Mas d'Enric per fer voluntariat i cuidar la seva mare.

El ministeri públic va presentar el recurs davant l'Audiència Provincial malgrat que el jutjat de vigilància penitenciària, en la interlocutòria, indicava que el recurs a la seva resolució l'havia de resoldre l'òrgan sentenciador, en aquest cas el Tribunal Suprem, i ara el jutjat l'ha remès a l'alt tribunal.

EL SUPREM ESTUDIARÀ POSSIBLES CANVIS DE GRAU

Es tracta de la primera vegada en el cas dels presos que el Suprem va condemnar per l'1-O que un jutjat de vigilància penitenciària demana que sigui el Suprem i no pas l'Audiència que es pronunciï sobre un permís.

Aquests propers dies, i si la Conselleria de Justícia de Catalunya decideix canviar de grau tots el presos del procés, ja no hi haurà dubtes que el Suprem haurà de donar el seu aval a la decisió que suposaria excarcerar els condemnats, que tan sols hauran de tornar per dormir al centre penitenciari o fer-ho en pisos tutelats.

En el recurs del dijous 14 de maig, la Fiscalia de Lleida demanava denegar el permís perquè les activitats per les quals s'autoritza que la també expresidenta de l'ANC surti del centre tarragoní no té cap relació amb un programa de tractament relacionat amb el delicte de sedició, pel qual va ser condemnada a una pena d'11 anys i 6 mesos de presó.

Després d'haver estat a la presó de Mas d'Enric (Tarragona), Carme Forcadell va ser traslladada a la Presó de Dones de Barcelona, on pot sortir cinc dies a la setmana durant 12 hores per fer voluntariat.