El Suprem decidirà demà si se suspèn d'urgència l'acord de retirar la credencial de diputat a Torra

Actualitzat 9/1/2020 14:19:33 CET
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el ple extraordinari al Parlament de Catalunya després de la decisió de la Junta Electoral, 4 de gener del 2020.
Pau Venteo - Europa Press

MADRID, 9 gen. (EUROPA PRESS) -

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem ha ajornat fins divendres la decisió de si suspendre d'urgència l'acord de la Junta Electoral Central (JEC) que va retirar la credencial de diputat al president de la Generalitat, Quim Torra.

Els magistrats han començat aquest dijous a debatre si cal adoptar la mesura cautelarísima que va sol·licitar el president de la Generalitat. Tot i que aquestes qüestions s'han de resoldre amb urgència, el termini de 48 hores establert legalment conclou divendres, perquè la petició la va fer en el recurs que va presentar dimecres a la tarda.

Segons han informat fonts jurídiques a Europa Press, la magistrada Pilar Teso s'abstindrà en aquest assumpte, perquè va ser la membre de la JEC que va ordenar al president de la Generalitat que retirés els símbols independentistes.

El recurs de Torra és contra l'acord de la JEC del passat divendres 3 de gener que el va declarar inelegible de manera sobrevinguda en compliment de la condemna per desobediència que li va imposar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al desembre, per no retirar els llaços grocs de la seu de Generalitat en període electoral. L'estudi de l'acord impugnat es veurà més endavant.

Segons l'escrit que va presentar Torra davant la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem, la decisió de l'òrgan supervisor de processos electorals "suposa una violació grollera" de drets fonamentals i no gaudeix de la "imprescindible imparcialitat".

Per això, considera que és oportú aplicar mesures cautelaríssimes per evitar causar un perjudici greu i irreparable no només a Torra, sinó al Parlament, a la resta dels seus diputats i a conjunt dels ciutadans que representa i que el van elegir.

A més, afirma que l'administració electoral és "manifestament incompetent" per resoldre sobre la pèrdua de la condició de diputat del Parlament, i afegeix que la Junta Electoral Provincial de Barcelona (JEP) estava constituïda exclusivament per a les eleccions generals del 10N.

Tot i que la decisió del Suprem es coneixerà divendres, els magistrats han començat a estudiar el recurs aquest dijous, després que la sala hagi decidit rebutjar suspendre urgentment l'acord de la JEC que va denegar al líder empresonat d'ERC, Oriol Junqueras, l'acta d'eurodiputat.

Contador