Publicat 05/04/2019 17:20CET

El Suprem considera que Jiménez Losantos no va vulnerar cap dret a l'honor del poble de Catalunya

MADRID, 5 abr. (EUROPA PRESS) -

La Sala Primera del Tribunal Suprem, reunida en ple, ha desestimat el recurs de cassació interposat pel gabinet jurídic de la Generalitat contra la sentncia de l'Audincia provincial de Barcelona que va considerar que el periodista Federico Jiménez Losantos no va vulnerar cap dret a l'honor del poble de Catalunya amb unes manifestacions realitzades al programa 'La mañana de Federico' el setembre del 2013, en ocasió de la cadena humana denominada 'Via Catalana cap la independncia', organitzada en la Diada d'aquell any.

D'aquesta manera, la sentncia, de la qual ha estat ponent el magistrat Rafael Sarazá Jimena, considera que no s'ha produt la vulneració de l'honor del poble catal, i condemna la Generalitat de Catalunya al pagament de les costes del recurs de cassació.

"No pot estimar-se una acció que est adreada a la protecció civil de l'honor del 'poble catal' perqu la demanda incorre en una sincdoque incorrecta, en identificar la part amb el tot, aix és, un determinat sector polític del 'poble catal' amb el 'poble catal' íntegrament", sosté l'alt tribunal.

Pel Tribunal Suprem, l'honor del 'poble catal' "no és vulnerat per unes declaracions que, en un context de contesa política i social, vénen referides a un determinat sector de la societat, per més rellevant que pogués ser en aquest moment".

L'Alt tribunal defensa que les declaracions de Jiménez Losantos "no van ser referides al conjunt de la ciutadania catalana sinó a un determinat sector polític i social, l'identificat amb les tesis sobiranistes, i a algunes persones i institucions que el demandat situava en aquest sector, així com a altres aliens als anteriors, en concret, el Govern d'Espanya i el Ministre d'Afers exteriors, per la seva conducta en relació amb els esdeveniments que en aquesta poca van succeir a Catalunya".

Així mateix, assenyala que la demanda exclou del concepte de 'poble catal' al "discrepant que no participa d'aquest projecte polític, la qual cosa és difícilment compatible amb els valors de democrcia, pluralitat i respecte a la discrepncia que s'invoquen" en el recurs interposat pels serveis jurídics de la Generalitat.

Entre els dies 10 i 17 de setembre del 2013, Jiménez Losantos va realitzar una srie de manifestacions al programa 'La mañana de Federico', que en aquells dies emetia la cadena de televisió Intereconomía.

"Aquí el gran problema és que els etarres són la Generalitat. Aquí la violncia simblica sobre els ciutadans exercida des d'una idea política la fa el poder i la fa la connivncia del poder de Madrid que hauria d'anullar-la, combatre-la, derrotar-la i anullar-la", va dir el periodista, segons recull la sentncia.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés