El Suprem considera que Jiménez Losantos no va vulnerar cap dret a l'honor del poble de Catalunya

Publicat 5/4/2019 17:20:08CET

MADRID, 5 Abr. (EUROPA PRESS) -

La Sala Primera del Tribunal Suprem, reunida en ple, ha desestimat el recurs de cassació interposat pel gabinet jurídic de la Generalitat contra la sentència de l'Audiència provincial de Barcelona que va considerar que el periodista Federico Jiménez Losantos no va vulnerar cap dret a l'honor del poble de Catalunya amb unes manifestacions realitzades al programa 'La mañana de Federico' el setembre del 2013, en ocasió de la cadena humana denominada 'Via Catalana cap à la independència', organitzada en la Diada d'aquell any.

D'aquesta manera, la sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Rafael Sarazá Jimena, considera que no s'ha produït la vulneració de l'honor del poble català, i condemna la Generalitat de Catalunya al pagament de les costes del recurs de cassació.

"No pot estimar-se una acció que està adreçada a la protecció civil de l'honor del 'poble català' perquè la demanda incorre en una sinècdoque incorrecta, en identificar la part amb el tot, això és, un determinat sector polític del 'poble català' amb el 'poble català' íntegrament", sosté l'alt tribunal.

Pel Tribunal Suprem, l'honor del 'poble català' "no és vulnerat per unes declaracions que, en un context de contesa política i social, vénen referides a un determinat sector de la societat, per més rellevant que pogués ser en aquest moment".

L'Alt tribunal defensa que les declaracions de Jiménez Losantos "no van ser referides al conjunt de la ciutadania catalana sinó a un determinat sector polític i social, l'identificat amb les tesis sobiranistes, i a algunes persones i institucions que el demandat situava en aquest sector, així com a altres aliens als anteriors, en concret, el Govern d'Espanya i el Ministre d'Afers exteriors, per la seva conducta en relació amb els esdeveniments que en aquesta època van succeir a Catalunya".

Així mateix, assenyala que la demanda exclou del concepte de 'poble català' al "discrepant que no participa d'aquest projecte polític, la qual cosa és difícilment compatible amb els valors de democràcia, pluralitat i respecte a la discrepància que s'invoquen" en el recurs interposat pels serveis jurídics de la Generalitat.

Entre els dies 10 i 17 de setembre del 2013, Jiménez Losantos va realitzar una sèrie de manifestacions al programa 'La mañana de Federico', que en aquells dies emetia la cadena de televisió Intereconomía.

"Aquí el gran problema és que els etarres són la Generalitat. Aquí la violència simbòlica sobre els ciutadans exercida des d'una idea política la fa el poder i la fa la connivència del poder de Madrid que hauria d'anul·lar-la, combatre-la, derrotar-la i anul·lar-la", va dir el periodista, segons recull la sentència.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.