El Suprem condemna per sedició perquè els fets jutjats van ser insuficients per derogar la Constitució

Publicat 14/10/2019 10:01:12CET
Façana del Tribunal Suprem
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 14 oct. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Suprem ha condemnat per sedició, i no pas per rebel·lió, nou exdirigents catalans perquè creu que els fets que van tenir lloc a Catalunya la tardor del 2017 van ser insuficients per imposar "l'efectiva independència territorial i la derogació de la Constitució al territori català".

"Dit amb unes altres paraules, és violència per aconseguir la secessió, no violència per crear un clima o un escenari en què es faci més viable una ulterior negociació", explica el tribunal presidit per Manuel Marchena.

La sentència, que s'ha fet pública gairebé a dos quarts de deu del matí, afirma que "n'hi va haver prou amb una decisió del Tribunal Constitucional per desactivar immediatament l'executivitat dels instruments jurídics que pretenien fer efectius els acusats". "I la conjura va ser definitivament avortada amb la simple exhibició d'unes pàgines del Butlletí Oficial de l'Estat que publicaven l'aplicació del 155 a la comunitat autònoma de Catalunya", apunta.

"Aquest fet va propiciar que algun dels processats emprengués una fugida sobtada. Els acusats que van decidir quedar-se van desistir incondicionalment de la via que havien emprès", afirma la sala, que afegeix que l'exclusió del delicte de rebel·lió està justificada, no només per raons objectives lligades a la manca de funcionalitat de la violència, sinó també per raons subjectives, com per exemple, el fet que "tots els acusats eren conscients de la inviabilitat jurídica d'un referèndum d'autodeterminació".