Publicat 25/6/2019 14:55:10CET

El Suprem activa el tràmit per plantejar una qüestió prejudicial al TJUE sobre la immunitat de Junqueras

Junqueras a l'Audiència Nacional (arxiu)
EUROPA PRESS - Archivo

Dona tres dies a les parts perquè presentin al·legacions sobre les qüestions concretes que caldria formular

MADRID, 25 Juny (EUROPA PRESS) -

El tribunal que jutja la causa del procés independentista davant el Tribunal Suprem ha activat el tràmit per plantejar una qüestió prejudicial davant el Tribunal Europeu de la Unió Europea (TJUE) sobre l'abast de la immunitat dels europarlamentaris. En concret, habilita un termini de tres dies a totes les parts en el procediment perquè es pronunciïn sobre el plantejament de la qüestió prejudicial.

La qüestió, si es plantegés, es faria a petició de la defensa de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, que la va proposar en el recurs de súplica que va interposar el passat 16 de juny després que l'alt tribunal rebutgés donar-li un permís extraordinari per sortir de la presó i poder jurar el seu càrrec d'eurodiputat davant la Junta Electoral Central (JEC).

El lletrat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, suggeria en el seu escrit de súplica que si el Suprem continuava tenint dubtes sobre si el seu client podia recollir l'acta per a la constitució del Parlament Europeu el proper 2 de juliol, potser caldria plantejar alguna qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Segons el parer de l'advocat, que proposa en el seu escrit fins a sis qüestions a plantejar, aquesta mesura permetrà "garantir una aplicació uniforme del Dret de la Unió Europea a tot el territori de la Unió".

LA FISCALIA NO HO VEU NECESSARI

La Fiscalia ja es va manifestar el passat dia 20 sobre aquest aspecte particular, en assenyalar que el plantejament d'aquesta qüestió prejudicial davant el tribunal europeu resulta innecessària en ser "completament clara la interpretació que va donar el Tribunal Suprem als articles relatius al dret de sufragi passiu dels parlamentaris" en la primera resolució que va denegar el permís a Junqueras.

Això es va fer, a més, conforme amb la normativa europea i la del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), per la qual cosa no ha de promoure's l'acció que ha sol·licitat el líder independentista segons el parer del Ministeri Públic.

No obstant això, en la providència que s'ha donat a conèixer aquest dimarts la sala assenyala que "atesa la possible incidència" de l'assumpte en la situació personal de Junqueras, cal tornar a preguntar a totes les parts perquè es pronunciïn, entre d'altres qüestions, sobre la necessitat o no que el Suprem adreci al TJUE una qüestió prejudical "sobre el Protocol dels privilegis i les immunitats de la Unió Europea i la seva incidència en la concessió del permís" que ha sol·licitat Junqueras per assistir davant la JEC i emplenar els tràmits per adquirir la condició de membre del Parlament Europeu.

Tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat i la resta de parts personades en el procés hauran de presentar també al·legacions sobre el contingut de la qüestió o qüestions que haurien de formular-se davant el TJUE.

Mentre es tramita aquesta qüestió, la sala deixa en suspens la resolució del recurs de súplica que ha presentat Junqueras, en el qual la seva defensa al·legava que impedir la seva sortida de la presó de Soto del Real per jurar o prometre el càrrec davant la Junta Electoral Central (JEC) suposa una vulneració dels seus drets fonamentals com "el dret a ser elegit i a exercir sense pertorbacions les tasques de representació política".

Entre les qüestions prejudicials que sol·licita, la defensa de Junqueras vol que es pregunti al TJUE si suposa una violació dels drets del republicà que no se li permeti exercir d'eurodiputat havent-hi un informe del grup de treball de detencions arbitràries de l'ONU que reclama la seva posada en llibertat immediata.

Una altra de les qüestions que vol que el Suprem plantegi a la Justícia europea és si la immunitat parlamentària als eurodiputats existeix des del moment de la seva elecció i no des que recullen l'acta, i si aquesta immunitat protegeix Junqueras "davant de les mesures cautelars de naturalesa penal" com per exemple la presó provisional.

La defensa del líder republicà també reclama al Suprem que, al marge del que decideixi sobre aquest recurs de súplica, "es deixi sense efecte cautelarment" la resolució que veta que Junqueras vagi al Congrés a recollir l'acta i el permeti sortir de la presó.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.