Actualitzat 20/5/2014 16:07:28 +00:00 CET

El substitut de Pagès en Caixa Penedès diu que aquest li va oferir una pensió milionària si no dimitia

El exdtor gnral de Caixa Penedès Ricard Banquells y la diputada D.Montserrat
EUROPA PRESS

Banquells va cessar el setembre del 2011 després de detectar "una cosa oculta i estranya" en la directiva

MADRID, 20 maig (EUROPA PRESS) -

El substitut de Ricard Pagès com a director general de Caixa Penedès, Ricard Banquells, ha declarat com a testimoni, en el judici per jubilacions milionàries que es van assignar cinc exdirectius de la caixa, que l'acusat Pagès li va oferir cobrar un pla de pensions després que detectés "una cosa oculta" i "estranya" a la caixa i dimitís.

Ha recordat aquest dimarts en l'Audiència Nacional, durant la vista oral, que les seves sospites es van desencadenar el setembre del 2011, quan era secretari del consell d'administració de la caixa: va assistir a Madrid a una de les reunions preparatòries de la fusió de caixes que va donar lloc al Banc Mare Nostrum (BMN) i en aquesta trobada va comprovar que la seva entitat no aportava la documentació relativa a les jubilacions.

Poc després la direcció de la caixa, amb Pagès al capdavant, li va demanar que no traspassés al volum de negoci de BMN les pòlisses per les quals es concedia als cinc directius acusats --un ja ha mort-- el cobrament de més de 31 milions d'euros en pensions de jubilació: "Vaig sospitar llavors que en un futur anaven a venir sorpreses molt desagradables per a l'entitat i l'honorabilitat de moltes persones", i això el va conduir a dimitir.

En declaracions als mitjans després de la seva declaració, Banquells ha precisat que la intenció de Pagès a l'oferir-li el pla de pensions era concedir-li "un estímul" perquè no marxés de l'entitat.

Després de la dimissió en bloc de la directiva quan es va deslligar l'escàndol de les jubilacions, el novembre del 2011, Banquells va tornar a la caixa i va assumir el desembre la direcció general, que va compaginar amb la vicepresidència de BMN fins a la seva dimissió definitiva un any més tard.

"GRAN DECEPCIÓ"

L'exdirector general ha precisat que l'oferta de Pagès i la seva actuació li va provocar "una gran decepció que continua en el temps" i "un xoc" que encara no ha pogut superar perquè li professava una gran admiració.

L'Audiència jutja Pagès i els exdirectius Manuel Troyano Molina, Santiago José Abella Rodríguez i Juan Caellas Fernández, per atorgar-se --juntament al mort exdirector de Recursos Humans Jaume Jorba-- 31,6 milions d'euros irregularment en plans de pensions i diferents pòlisses, el que és un delicte societari continuat d'administració deslleial.

El fiscal Emilio Sánchez Ulled assegura que van actuar des del 2001 "de comú acord per vincular fraudulentament a la caixa d'estalvis que regien, generant obligacions econòmiques per al seu benefici particular i en perjudici de l'entitat, actuant d'esquena als màxims òrgans col·legiats".