Actualitzat 24/03/2014 10:13

Espanya viu el primer de tres dies de dol oficial

El expresidente Adolfo Suárez ha fallecido a los 81 años
Foto: EUROPA PRESS

MADRID, 24 Mar. (EUROPA PRESS)

El Butlletí Oficial de l'Estat ha publicat un real decret pel qual es decreten tres dies de dol oficial per la mort de l'expresident del Govern espanyol Adolfo Suárez.

   "Es declara dol oficial des de les 00 hores del dia 24 de març fins a les 24 hores del dia 26 de març, durant els quals la bandera nacional onejarà a mitja asta en tots els edificis públics i vaixells de l'Armada", diu el text signat pel Rei i el president del Govern de l'Estat.

   A partir d'aquest moment s'ha posat en marxa el protocol previst per a aquestes ocasions, aprovat per José Luis Rodríguez Zapatero. Fins al dimecres, totes les banderes dels edificis públics espanyols, incloses ambaixades, consolats, governs autonòmics i locals, onejaran a mitja asta, segons han explicat a Europa Press fonts governamentals.

   Alhora, quedaran suspesos els actes que comportin celebracions, norma que concerneix totes les institucions públiques.

   Rajoy ha comparegut al alau de la Moncloa per llegir una breu intervenció en la qual ha destacat que Adolfo Suárez va ser el millor punt de trobada entre els espanyols, durant la transició, sempre de la mà del rei Joan Carles.

   La capella ardent d'Adolfo Suárez s'instal·larà al Congrés dels Diputats a les 10.00 hores i s'obrirà al públic a les 12.30, segons han informat fonts governamentals.

   Aquesta serà la tercera vegada que el Congrés dels Diputats acull una capella ardent en la història de la democràcia. El protocol d'aquest tipus d'actes estableix que després de la vetlla privada per a la família i amics, el cos sigui traslladat al Congrés, on quedarà instal·lat a la sala de Passos Perduts.

   Així va fer-se quan va morir l'expresident del Govern Leopoldo Calvo-Sotelo. La capella ardent de Gabriel Cisneros va ser la primera en la història de la democràcia que es va instal·lar a la Cambra baixa. Aquell 27 de juliol del 2007, les restes mortals d'aquest pare de la Carta Magna van ser instal·lades al vestíbul d'Isabel II de la Cambra baixa. Un any més tard, el 4 de maig del 2008, es va instal·lar la capella ardent de Calvo-Sotelo, aquesta vegada a la sala de Passos Perduts.

   No va fer-se així quan van morir els que també van ser pares de la Constitució Manuel Fraga, Gregorio Peces-Barba i Jordi Solé Tura, i també l'expresident de la Cambra baixa Félix Pons, perquè així ho van decidir els seus familiars, que van declinar l'oferiment per instal·lar a la Cambra la capella ardent.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés