Actualitzat 23/05/2014 11:32

Standard & Poor's eleva un esglaó l'avaluació d'Espanya, fins a 'BBB' amb perspectiva 'estable'

euro moneda
www.europa.eu.int

L'agència eleva la seva previsió de creixement, però veu necessàries noves mesures per complir l'objectiu de dèficit el 2015 i 2016

NOVA YORK, 23 maig (EUROPA PRESS) -

L'agència de qualificació creditícia Standard & Poor's (S&P) ha elevat aquest divendres en un esglaó l'avaluació del deute sobirà d'Espanya, des de 'BBB-' a 'BBB' amb perspectiva 'estable', a causa d'una millor expectativa en la recuperació de l'economia del país.

"La pujada de la qualificació reflecteix la millora de les nostres estimacions de creixement econòmic i competitivitat d'Espanya com a resultat dels esforços realitzats en matèria de reformes estructurals des del 2010, incloent la reforma laboral del 2012", explica S&P en un comunicat.

Com a conseqüència d'aquestes reformes, i davant de la previsió que la política monetària en l'eurozona segueixi sent altament acomodatícia, l'agència ha revisat la seva previsió de creixement mitjà del PIB per a l'economia espanyola durant el període 2014-2016 de l'1,2% a l'1,6%. En concret, preveu que creixi un 1,3% aquest any i un 1,8% el 2015 i 2016.

En aquesta línia, Stantard & Poor's espera que la recuperació de l'ocupació també contribueixi en la millora de la posició fiscal del país i a l'estabilització del sistema financer i de la qualitat dels seus actius.

Amb aquesta millora de l'avaluació d'Espanya, S&P ha seguit els passos de Moody's i Fitch, les dues altres grans agències de qualificació, que en les seves últimes revisions han elevat la nota d'Espanya en un esglaó.

En concret, Moody's va elevar el mes de febrer passat en un esglaó la nota del deute sobirà espanyola, des de 'Baa3 a 'Baa2' amb perspectiva 'positiva'. Per part seva, Fitch va pujar també en un esglaó l'avaluació d'Espanya, des de 'BBB' a 'BBB+' amb perspectiva 'estable'.

RECUPERACIÓ DEL CREIXEMENT

S&P assenyala que les dades de creixement del primer trimestre, que recullen un augment anualitzat del PIB de l'1,6%, semblen estar sustentats en una recuperació gradual del creixement de l'ocupació en un ampli ventall de sectors, en particular pel turisme, però també pel sector manufacturer, així com pel de béns no comercialitzables.

"Segons la nostra opinió, les reformes portades a terme fa poc en el sector de la distribució com la desregulació dels horaris d'obertura, la liberalització dels contractes temporals i la creació d'empreses, també estan contribuint a la recuperació econòmica d'Espanya", subratlla.

Alhora, apunta que la majoria dels indicadors de competitivitat mostren una millora, el que dóna suport a la reorientació de l'economia cap a la demanda externa. Entre ells, esmenta la reducció del 8% dels costos unitaris laborals des del 2009, el continuat augment del pes de les exportacions espanyoles en el comerç mundial i una taxa d'inflació que reflecteix l'excés de capacitat econòmica del mercat laboral.

En aquesta línia, l'agència de qualificació creditícia segueix considerant el creixement de les exportacions netes com un important contribuent al PIB, donada l'expectativa d'un més alt desapalancament dels sectors públic i privat.

Segons la seva opinió, els encara elevats nivells de deute de l'economia conduiran probablement a un període prolongat de demanda interna relativament moderada, ja que les empreses i les llars seguiran reduint el seu apalancament.

A més, adverteix que, en el cas que la inflació estigui en els nivells extremadament baixos dels últims sis mesos durant un període prolongat, el procés de desapalancament podria portar més temps encara.

Amb tot, defensa que la recuperació de l'economia espanyola ajudarà a la consolidació fiscal i permetrà que el deute públic disminueixi gradualment, com ja fa el deute privat. A més, considera que la millora en els ingressos fiscals fins avui el 2014 indica una millora conjuntural de la situació pressupostària

NOVES MESURES PER AL DÈFICIT

D'altra banda, S&P preveu que Espanya arribi a la revisada meta de dèficit per al 2014 del 5,5% del PIB, tot i que veu riscos per al compliment dels "ambiciosos" objectius pressupostaris per al 2015 i 2016, del 4,2% i 2,8% del PIB, respectivament. Per part seva, el deute augmentarà fins al 93% el 2017.

Sobre aquesta qüestió, destaca que la recuperació ajudarà al procés de consolidació pressupostària, gràcies a l'augment dels ingressos derivats dels impostos sobre el consum i la renda, així com la reducció gradual dels subsidis d'atur. Tot i això, avisa que "sense noves mesures addicionals és poc probable que el Govern compleixi amb els seus objectius".

Alhora, adverteix que les pròximes eleccions regionals i generals del 2015, els profunds desafiaments socioeconòmics actuals i la significativa disminució de la pressió dels mercats de capitals podrien portar a desviacions en les polítiques fiscals i estructurals, el que al seu torn podria posar en perill els objectius de consolidació pressupostària i de creixement econòmic en el mitjà termini.

PERSPECTIVA ESTABLE

Sobre la perspectiva 'estable' explica que incorpora la seva visió actual que els factors de risc per a les qualificacions d'Espanya estaran equilibrats durant els pròxims dos anys. Així, afegeix que podria pujar la nota si el dèficit segueix disminuint i els indicadors de deute s'estabilitzen o si la posició externa continua millorant.

Per contra, podria baixar-la si les perspectives de creixement econòmic no compleixen les expectatives, el deute net de les administracions públiques sobrepassa el 100% del PIB, la càrrega d'interessos s'eleva de manera sostinguda per sobre del 10% dels ingressos o la balança per compte corrent es debilita un altre cop.

Segons S&P, l'avaluació d'Espanya continua limitat per un nivell "molt elevat de deute públic i privada, una posició externa feble amb un deute extern neta elevada i un mecanisme de transmissió de la política monetària que presenta debilitats". Al mateix temps, preveu que les persistents tensions entre el Govern espanyol i els governs regionals es mantinguin contingudes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés