Actualitzat 22/10/2015 16:08

Soria avisa que la moratòria de Barcelona podria perjudicar el turisme català i espanyol

Espanya batrà el seu rècord de turistes i advoca per una "regulació homogènia" de l'ús d'habitatges turístics davant d'un model "imparable"

MADRID, 15 ago. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha advertit que la moratòria hotelera que planteja l'Ajuntament de Barcelona als allotjaments turístics perjudicarà els interessos turístics de la capital catalana i de tot Espanya en general, al mateix temps que ha advocat per impulsar una regulació "homogènia" per als habitatges d'ús turístic.

Soria ha recordat que el sector turístic a Espanya és el més important de l'economia nacional a causa de la seva aportació directa al PIB --onze de cada cent euros que es produeixen a Espanya provenen del turisme-- i requereix precisament tenir establiments "per sobre la mitjana".

En una entrevista amb Europa Press, el titular de Turisme ha considerat que amb aquesta moratòria s'ofereix una "senyal pèssima" no només per al sector turístic de Barcelona sinó per a "tot el sector turístic de Catalunya i d'Espanya".

"La paralització de llicències hoteleres a Barcelona ha afectat justament llicències que estaven previstes per a establiments hotelers de marques mundials globals, que afegeixen molt valor al destí", ha lamentat el ministre.

Soria ha instat a la prudència a l'hora de legislar perquè el missatge que es pot enviar pot ser negatiu per a la ciutat de Barcelona, amb un PIB que depèn en un 15% de l'activitat turística.

En aquest context, ha advocat per continuar incrementant la despesa que realitzen els turistes que visiten el nostre país atraient visitants amb un nivell adquisitiu més alt.

"Barcelona és un referent europeu, és una de les ciutats turístiques més importants d'Europa amb un ventall d'oferta molt variat i heterogeni que molt pocs llocs tenen a Espanya. Té platja, cultura, gastronomia, turisme interior, turisme de compres, turisme de congressos", ha assegurat el ministre, que ha reiterat l'impacte negatiu que poden tenir certes mesures sobre el sector.

NOU RÈCORD DE TURISTES

Respecte a les perspectives per a aquest any, el Govern confia que Espanya bati un altre cop el rècord de turistes internacionals i s'arribi als 68 milions de visitants, si es manté el ritme actual amb un increment del 5% de visitants de gener a juny i del 7% en la despesa per sobre de l'any anterior.

De fet, Soria ha confirmat que "l'estiu està tenint un comportament molt bo", amb zones de costa amb una ocupació del 100%, i amb una mitjana d'ocupació per sobre del 85%, un 80% en el cas de Paradors i un 70% en el cas del turisme rural.

HABITATGES D'ÚS TURÍSTIC, UN FENOMEN "IMPARABLE"

Respecte a la proliferació dels habitatges d'ús turístic a Espanya, Soria ha demanat un esforç de coordinació en la regulació de l'ús turístic d'aquest tipus d'habitatges perquè aquesta sigui "el més homogènia possible" i s'eviti "la competència deslleial" amb els allotjaments reglats hotelers.

Soria considera que el fenomen de l'ús d'habitatges per a ús turístic és un fenomen "imparable" i "creixent a tot el món", per la qual cosa ha posat èmfasi que el més important és que "no es faci competència deslleial a l'oferta convencional".

Segons la seva opinió, caldria fer "un esforç per homogeneïtzar la regulació", que hauria de ser "molt estricta".

"També per garantia i seguretat dels propis arrendadors d'aquests serveis i dels turistes que vénen perquè al final és també imatge per al sector turístic espanyol", ha explicat.

Per tot això, s'ha mostrat partidari d'aquest tipus de nou habitatge turístic "sempre que es garanteixin totes les condicions de competència i seguretat per a tots".

Respecte a l'aplicació de taxes al sector turístic que proposen alguns municipis turístics, Soria considera que estan "totalment contraindicades", sobretot en un sector turístic madur com és el cas d'Espanya.

Segons la seva opinió, les administracions han d'intentar generar el marc adequat, i de fet és el que demanden els empresaris per poder invertir.

"S'ha d'evitar caure en la temptació de moltes administracions locals, regionals i nacionals de dir-li als empresaris què, com, quan i on fer les coses", ha argumentat.

EFECTES DE LA "PRIMAVERA ÀRAB"

El ministre ha destacat que els turistes que vénen a Espanya ho fan perquè hi havien estat abans, o perquè coneixen les fortaleses i actius d'Espanya com a destí turístic.

Reconeix que l'any 2011, al començament de la 'Primavera Àrab', hi va haver desviaments de turistes a Espanya, però confirma que aquests ja s'han fidelitzat.

"Els atemptats terroristes en qualsevol dels països afectats per la 'Primavera Àrab' o qualsevol dels que són objecte d'aquesta xacra, és dolent per a aquests països, però és molt dolent també per a la resta de països, inclosa Espanya", ha afirmat Soria, i ha afegit que no es pot basar la capacitat de competir en el mal aliè.

El ministre ha destacat que el turista estranger que visita Espanya valora la seguretat, el sistema sanitari i l'àmplia oferta turística d'Espanya que va des de la gastronomia fins al turisme cultural, històric o arquitectònic.

"Jo el que desitjo és que aviat entre tots puguem vèncer aquesta xacra del terrorisme jihadista perquè és dolent on atempta però també és dolent per a la resta del món", ha sentenciat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés