Actualitzat 23/09/2021 12:17 CET

Sonia Ros (Stop Mare Mortum): "Europa ha construït la presó més gran per a migrants i refugiats"

Sonia Ros (Stop Mare Mortum): "Europa ha construït la presó més gran per a migrants i refugiats"
EUROPA PRESS

Ros critica la paralització de la reforma del Reglament d'Estrangeria a Espanya

BARCELONA, 23 set. (EUROPA PRESS) -

La portaveu de la plataforma ciutadana Stop Mare Mortum, Sonia Ros, ha lamentat les condicions del nou centre d'acolliment --el més gran d'Europa-- inaugurat dissabte a l'illa de Samos (Grècia): "Europa ha construït la presó més gran a cel obert per a persones migrants i refugiades".

L'activista ha qualificat el centre d'indecent perquè "vulnera tots els drets fonamentals com el dret a l'educació, a la vida privada o a la família", en una entrevista a Europa Press després de la presentació aquesta setmana del projecte 'Veus Europees' impulsat per l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona.

Sobre el centre de refugiats de Samos, Sonia Ros ha criticat que aquestes persones estan "retingudes --paraula que considera un eufemisme-- en un dispositiu amb policia, tanques, concertines, restricció geogràfica i horaris d'entrada i sortida".

En els diàlegs organitzats per 'Veus Europees' --disponibles en els canals YouTube de l'Oficina i de l'Espai Societat Oberta--, Sonia Ros parla amb l'europarlamentari Pietro Bartolo (S&D), amb qui aborda la qüestió dels refugiats i els drets humans.

MINORIES AL PE

Ros considera que és molt difícil incidir en les institucions europees, però va accedir a participar en el projecte perquè "la societat no pot perdre ni una oportunitat de portar la veu dels refugiats a les administracions".

Ha advertit que les posicions de la dreta i de l'extrema dreta a la Unió Europea "mouen tot el pes de l'arc parlamentari cap a una posició absolutament restrictiva" que, al seu parer, és molt poc garantista de drets.

A més a més, considera molt minoritaris els europarlamentaris com Pietro Bartolo, amb una posició de respecte als drets comunitaris: "Pietro voldria més 'pietros' al Parlament", i ha recordat que Bartolo ha viscut molts anys a l'illa siciliana de Lampedusa (Itàlia).

Per Sonia Ros, la vulneració de drets s'ha sistematitzat i enquistat: "Tots sabem el nom i cognoms dels pocs eurodiputats que visiten el terreny", i ha afegit que la societat civil no pot acceptar que la defensa dels drets fonamentals quedi en una minoria.

"L'EUROPA FORTALESA"

Ha titllat d'absolutament falsa la narrativa de la Unió Europea en aquesta matèria: "Europa i totes les seves institucions han comprat el relat de l''Europa fortalesa' que no pot acollir totes les persones que voldrien migrar o refugiar-se a Europa".

Ha argumentat la seva tesi, d'una banda, des d'un punt de vista economicista: considera que qualsevol estat membre "necessita, per al seu mercat laboral o les seves necessitats demogràfiques", l'arribada de persones estrangeres.

A més a més, ha insistit que és una falsedat el relat europeu de "lluitar contra la immigració irregular i les màfies", perquè al·lega que és precisament la falta d'existència de vies legals i segures el que alimenta les màfies i les arribades irregulars.

També ha puntualitzat que "aquesta estratègia no només té una dimensió comunicativa", sinó que s'acaba veient reflectida en les polítiques comunitàries i també en les dels estats membres.

Ros ha posat d'exemple les condicions del nou centre d'acolliment de l'illa de Samos i la paralització de la reforma del Reglament d'Estrangeria a Espanya.

"Quan els partits estan a l'oposició tenen un discurs contundent i ferm, i quan arriben al govern es troben amb tots els obstacles", segons Ros, que també ha advertit que aquesta paralització té conseqüències en la vida de milers de joves amb dificultats per regularitzar la seva situació i accedir al mercat laboral.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés