Publicat 13/02/2021 18:00CET

Solé assegura que es podran constituir les meses a la "totalitat" dels col·legis

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Bernat Solé, en roda de premsa sobre el dispositiu del Govern per garantir la seguirdad davant el Covid-19 durant la jornada electoral del 14F a Catalunya
GOVERN

Demana fer servri l'app per consultar l'ocupació i evitar aglomeracions als col·legis

BARCELONA, 13 febr. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Bernat Solé, ha assegurat que a tots els col·legis electorals es podran constituir les meses per votar durant la jornada del 14F a Catalunya: "A la totalitat dels col·legis electorals d'aquest país es poden constituir totes les meses".

En roda de premsa aquest dissabte sobre el dispositiu del Govern per garantir que la jornada transcorre amb total seguretat davant la Covid-19, ha xifrat en un 99,9% les taules electorals que tenen els membres suficients per constituir-se.

Ha afirmat que, segons les seves dades, hi ha "suficients suplents de primera i segona suplència per constituir totes les meses", i en cas de no poder fer-ho, un suplent d'una altra mesa ocuparia el lloc vacant d'una mesa que no s'hagi pogut constituir, com indica la Junta Electoral Central (JEC).

Ha afegit que, des d'aquest dimarts fins a aquest divendres, 29.687 persones que constitueixen una mesa electoral --que sumen 82.251 entre titulars i suplents-- s'han fet el test d'antígens que ofereix la Conselleria de Salut: i ha celebrat que només un 0,38% hagin donat positiu en Covid-19, "una xifra per sota de la positivitat a Catalunya".

Ha explicat que les persones s'han fet aquest test d'antígens voluntari suposen un "50% del total, entre titulars i primers suplents", i que està previst que al llarg d'aquest dissabte també es continuïn fent aquestes proves per reforçar la seguretat sanitària durant el 14F.

Per a aquestes eleccions s'han habilitat un total de 2.763 col·legis electorals, 83 més que al 2017, i un total de 9.139 taules, 892 més que al 2017; per a la jornada també es compta amb 82.251 persones per a la constitució de les meses --27.417 titulars i 54.834 suplents--.

Solé ha demanat fer servir l'aplicació mòbil que el Govern ha impulsat i que permet consultar el nivell de participació i d'ocupació d'un col·legi electoral a temps real i amb "actualitzacions constants" per poder calcular quan anar a votar i evitar així aglomeracions en un mateix punt de votació.

PARTICIPACIÓ

Durant la jornada electoral, un total de 5.624.044 estan cridades a votar, de les quals 255.163 estan inscrites al Cens de Residents a l'Estranger (CERA), i 211.668 podran exercir per primera vegada el seu dret a vot després d'arribar a la majoria d'edat.

De les 284.706 persones que van sol·licitar el vot per correu --una xifra que suposa un 350% més que a els eleccions del 2017--, fins a aquest dijous ja havien exercit el seu dret a vot un total de 265.647: "Puc fer una valoració molt positiva d'aquesta modalitat de vot", ha celebrat Solé.

Un total de 69 candidatures s'han presentat les eleccions, 31 més que al 2017, quan es van presentar 38; en aquest cas, es presenten 15 candidatures a Barcelona i 18 a les demarcacions de Lleida, Tarragona i Girona.

AL·LEGACIONS DELS MEMBRES

Encara hi ha algunes al·legacions que han presentat membres de les taules i que ha de resoldre la JEC, però que tot i que s'aprovin no posen "en perill la constitució de les meses".

Solé ha demanat que la JEC resolgui aquestes al·legacions "amb la màxima brevetat possible", tot i que ha admès que serà difícil solucionar-ho abans de diumenge, motiu pel qual aquelles persones que no hagin rebut resposta hauran d'acudir a la seva mesa.

Si algú presenta un recurs el mateix diumenge "per un motiu sobrevingut", haurà de formular aquesta al·legació al mateix col·legi electoral, i en serà responsable qui prengui la decisió.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés